Boken visar en mänskligare Ingesson

Myten om fotbollsspelaren Klas Ingesson som skogshuggaren, den tyste kämpen, var inte helt sann. Hans mjukare och mänskligare sidor var skälet till att han gick med på att skriva en biografi.

2014-10-30 14:29

Först var Ingesson tveksam till att ställa upp, tyckte att "karriären från Ödeshög till Lecce inte var så djävla mycket att skriva om", men gick med på boken om den blev väldigt ärlig, säger författaren Henrik Ekblom Ystén, redaktör på fotbollsmagasinet Offside, till TT.

- Han tryckte på två saker: att cancern skulle komma med och att han skulle få visa en mer nyanserad bild av sig själv än om den mediala mytbilden om honom som skogshuggaren, säger Ekblom Ystén.

- Han var en mjukare person med fel och brister.

Ryggade inte Ekblom Ystén tror att läsarna kommer att överraskas över att få veta mer om de andra sidorna av Ingesson.

- Klas var unik på den punkten att han inte ryggade för sina sämre sidor. När han väl upptäckte dem kunde han ta tag i dem och se sina svagheter i vitögat och skämmas för dem. Det var viktigt för honom att få fram de delarna.

Ekblom Ystén säger att Ingesson ibland under sin spelarkarriär sveptes med och blev den person som bekräftade mytbilden.

- Han försökte leva upp till bilden som kämpen, slitvargen och det var först i slutet av karriären som han såg att han var betydligt mer än så, en teknisk spelare och en ledartyp. Det går också igen i hur han såg sig själv som människa. Han omvärderade sig själv, inte minst de sista åren när sjukdomen drabbat honom.

Hann läsa det mesta I mars nästa år kommer boken ut. Ingesson hann läsa 95 procent av boken innan han gick bort.

- Han kallade upp mig till Ödeshög för 1,5 vecka sedan när han visste att det var kört och jag var där i två dagar och vevade in de sista detaljerna. Vi pratade om den sista tiden och enades om alla formaliteter, säger Ekblom Ystén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!