Slemmiga men sociala husdjur

Hos familjen Wikström i Vännäs bor en uppsättning annorlunda husdjur – sedan några år tillbaka sällskapar nämligen en familj afrikanska jättelandsnäckor med de övriga djuren på gården.

Foto: Foto: Norrans redaktion

Not Found2017-07-25 11:04

Det rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Familjen Wikström består av mamma Malin, pappa Mikael och de fyra barnen Meja (13), Moa (12), Mewin (10) och Majken (9). Flera i familjen är inbitna ridsportare – på gården i Norrmalm utanför Vännäs finns åtta hästar – och Meja och Moa har nyligen blivit uttagna till Nordiska mästerskapen i ponnyridning.

Nu handlar inte just den här artikeln om familjen Wikströms hästar utan om deras mer ovanliga husdjur – men hästintresset är centralt även här, för utan det hade nog fascinationen för de mer udda sällskapsdjuren aldrig triggats.

– Mewin och Majken brukar samla sniglar när vi reser runt på tävlingar i södra Sverige. Du får inte flytta snäckor och sniglar hur som helst och det kändes alltid så synd att de var tvungna att lämna dem när det var dags att åka hem, säger Malin Wikström till VKoch fortsätter:

Se också: Familjens udda husdjur

– Mewin rider inte och jag ville att han skulle få ett eget djur. Så en dag fick jag höra från en granne som jobbar i djuraffär att hon hade två snäckor som sökte ett nytt hem.

De första och största snäckorna, sedermera döpta till Bamse och Solsnäcka, anlände samma jul.

– De fick bli en julklapp. Jag gick över och hämtade dem på julaftonskvällen, säger Malin Wikström.

Numera har familjen Wikström 17 stycken snäckor i ett terrarium på övervåningen. Tanken var alltid att barnen skulle ha en snäcka var, men att hålla antalet snäckor till fyra visade sig vara svårare än väntat.

– Snäckorna är tvåkönade och förökar sig flitigt. Du måste vara noga med att samla upp och förstöra äggen om du inte vill ha fler och fler, säger Malin Wikström.

Sociala djur

Både Malin och barnen är noga med att poängtera för VKatt blötdjuren är mer sociala än vad man kan förledas att tro.

– Jag själv hade eremitkräftor som husdjur när jag var liten och de här är helt klart mer sociala, säger Malin Wikström.

– Du kanske inte ska försöka köra agility med dem. men vi brukar locka dem med gurkor så att de rör på sig lite, tillägger Meja Wikström.

De afrikanska jättelandsnäckorna tycker om att vistas utomhus – men några längre exkursioner kan tyvärr inte komma på tal.

– Utomhusvistelser måste ske under uppsikt. Dels är djuren väldigt små och dels får de absolut inte släppas ut i naturen, säger Malin Wikström och fortsätter:

– De är värre än mördarsniglar. En familj med jättesnäckor i ett jordgubbsland skulle vara förödande.

Som tur är behöver inte snäckorna något jordgubbsland att rumstera i för att bli tillfredsställda. När det kommer till kosthållning är de tvärtom väldigt lätta att behaga – även om det finns tabun.

– Vi brukar mata dem med grönsaker, blötmat till hund och katt eller fiskmat. De äter det mesta, men du får absolut inte ge dem makaroner eller annan pasta. Pastan sväller i deras magar och då dör de, säger Malin Wikström.

Inomhus, i snäckornas terrarium, bör det vara relativt varmt och fuktigt. Familjen Wikströms har inrett buren med sand, gräs och mossa.

– Det bör vara cirka 80 procentig luftfuktighet där inne, så buren måste sprayas med vatten med jämna mellanrum, säger Malin Wikström.

Favoritsnäckorna, förutom Bamse och Solsnäcka, heter Tor och Mini. Det är främst dessa fyra som får följa med barnen på diverse äventyr.

Vad brukar ni göra tillsammans med dem?

– Vi brukar ta ut dem ur buren och hålla i dem. Sedan brukar vi ta ut dem så att de får vara ute, berättar Moa Wikström för VK.

– De tycker om att sitta i händerna, fyller Meja Wikström i.

– Och när man klappar på deras skal kommer de ut och tittar sig omkring, inflikar Mewin.

Vad bör man tänka på om man vill skaffa en afrikansk jättelandsnäcka?

– Tänk på att de lever länge – vissa kan bli över tio år gamla och de flesta blir äldre än hamstrar. Så det är inget du bara skaffar, säger Malin Wikström till VKoch fortsätter:

– Och så det här med att du absolut inte får släppa ut dem. Tänk på att du har ett ansvar, precis som med vilket djur som helst.

Joel Lindberg/ Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om