Personal sägs upp och tvingas söka jobb på nytt när kommunen tar tillbaka verksamhet

När Norsjö kommun tar tillbaka fastighetsförvaltningen, parken och städet från Norsjölägenheter så erbjuds inte de anställda att följa med. I stället har de varslats om uppsägning och tvingas söka jobb på nytt. Det har skapat oro bland personalen och många mår dåligt: ”Vi är bara pjäser i ett spel”, säger en av de anställda.

Foto: Norran

Not Found2017-09-21 17:37

För ett par år sedan tog det kommunala bostadsbolaget Norsjölägenheter AB över all kommunal personal som arbetar med fastighetsförvaltning, park och städ. Samtidigt började kommunen köpa tjänster av bolaget.

Orsaken till förändringen var att den gamla ordningen – där Norsjölägenheter köpte tjänster av kommunen - inte ansågs uppfylla lagen om offentlig upphandling, LOU.

Men nu ska bandet backas och organisationen göras om igen. Förra våren sade Norsjölägenheter upp avtalet och när kommunfullmäktige i våras tog upp frågan valde politikerna att inte teckna något nytt avtal.

I stället beslutade fullmäktige att ta tillbaka skötseln och förvaltningen av fastigheter i egen regi.

Förra gången flyttades personalen över via en så kallad verksamhetsövergång. Men det säger kommunen blankt nej till den här gången.

I stället har huvuddelen av personalen, ett 20-tal personer, varslats om uppsägning av Norsjölägenheter. Därefter ska tjänsterna utannonseras och personalen söka jobb på nytt.

Hanteringen har lett till en tvist mellan Norsjö kommun och fackförbundet Kommunal.

Kommunal menar dels att förändringen borde hanteras som en verksamhetsövergång, alltså att personalen får behålla sina jobb och följa med till den nya arbetsgivaren.

Dessutom anser Kommunal att Norsjö kommun har brustit i sin skyldighet att MBL-förhandla och att informationen från kommunens sida borde ha varit betydligt bättre.

Vid den tvisteförhandling som hölls i juni yrkade Kommunal även på att kommunen ska betala ett skadestånd på 200 000 kronor.

Ärendet ligger nu på förbundsnivå hos Kommunal i Stockholm.

– Det är där det ska avgöras hur ärendet drivs vidare. Men vi har från början hävdat att det borde vara en verksamhetsövergång, reglerna är tydliga och vi tycker att kommunen har brustit i informationen, säger Carina Lidén, sektionsordförande för Kommunal i Norsjö.

Norran har pratat med flertalet av Norsjölägenheters anställda. De vill vara anonyma, då de snart ska söka jobb hos kommunen, men bilden de ger är entydig: de känner sig illa behandlade av kommunen och upplever att deras kompetens och långa erfarenhet ingenting är värd:

– En del av oss har jobbat 20-30 år åt kommunen. Varför kan man inte ta tillbaka oss? Det gick att göra förra gången, varför går det inte nu? undrar en av de anställda.

– Man behandlar inte människor så här, vi har trots allt ett människovärde, säger en annan.

Flera vittnar om att de själva och andra mår dåligt. Några har också valt att säga upp sig och byta jobb.

– Arbetsglädjen är borta och arbetsmoralen har blivit sämre. Man sitter och ältar det här hela tiden.

Det finns även personal som ifrågasätter om de högsta cheferna följer kommunens värdegrundsarbete. Eller gäller det bara arbetarna?

Många uppger att bristen på information är det värsta. Under resans gång har de ibland fått läsa om beslut i tidningen, sedan går det en massa rykten på samhället.

Det gör att man inte känner sig delaktig:

– Det har blivit som ett schackspel, ”vi flyttar den si och den så”.

Att det inte blir någon verksamhetsövergång motiverar kommunen bland annat med att man måste spara 500 000 kronor. Men det hade ändå gått att göra på ett annat sätt, tycker de anställda som Norran pratar med.

– Om man gör en verksamhetsövergång blir man sittande i ett år. Sedan kan man göra om. Då har man gott om tid att se över eventuella förändringar och kommunicera med personalen. Det blir också flera naturliga pensionsavgångar de närmaste åren, säger en av de anställda, som även tycker att politikerna borde ta ett större ansvar:

– Vi har folkvalda och det är sossarna som styr. Det är ett arbetarparti som styr Norsjö kommun, men hur märks det? De lämnar över till tjänstemännen, men de är ju folkvalda av någon anledning.

Man behandlar inte människor så här, vi har trots allt ett människovärde.

undefined
Kommunchefen: ”Vi har fullgjort våra skyldigheter”

Verksamhetsövergång

Bestämmelserna om verksamhetsövergång regleras bland annat i lagen om anställningsskydd, LAS.

LAS § 6 b: Vid övergång av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet från en arbetsgivare till en annan, övergår också de rättigheter och skyldigheter på grund av de anställningsavtal och de anställningsförhållanden som gäller vid tidpunkten för övergången på den nya arbetsgivaren. Den tidigare arbetsgivaren är dock också ansvarig gentemot arbetstagaren för ekonomiska förpliktelser som hänför sig till tiden före övergången.

LAS § 7: Uppsägning från arbetsgivarens sida skall vara sakligt grundad.

En uppsägning är inte sakligt grundad om det är skäligt att kräva att arbetsgivaren bereder arbetstagaren annat arbete hos sig.

Vid en sådan övergång av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet som sägs i § 6 b skall övergången i sig inte utgöra saklig grund för att säga upp arbetstagaren. Detta förbud skall dock inte hindra uppsägningar som sker av ekonomiska, tekniska eller organisatoriska skäl där förändringar i arbetsstyrkan ingår.

För att bedöma om det handlar om en verksamhetsövergång har EU-domstolen satt upp sju kriterier:

Arten av företag eller verksamhet.

Om företagets materiella tillgångar såsom byggnader, inventarier, bilar och arbetsredskap övertagits.

Värdet av överlåtna immateriella tillgångar, det vill säga patent, goodwill, varumärken, vid överlåtelsetidpunkten.

Om majoriteten av de anställda övertagits eller inte.

Om kunderna tagits över eller inte.

Graden av likhet mellan verksamheten före och efter överlåtelsen.

I förekommande fall den tidsperiod som verksamheten legat nere.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!