Nya uppgifter: Moder Mothanna Magid fanns på spärrlista för Schengen

Moder Mothanna Magid fanns med på en fransk spärrlista inom Schengens informationsystem. Det var därför hans asylansökan inte kunde godkännas av Migrationsverket förrän över ett år efter dramat i Boliden, vilket framgår i en dokumentär som sänds i SVT1 på torsdagen.

Foto: Foto: Christoffer Åhlund

Not Found2017-05-31 20:04

Moder ansökte om asyl i Sverige redan i september 2015, men fick inte uppehållstillstånd förrän i december 2016. Detta trots att han felaktigt gripits misstänkt för terrorbrott över ett år tidigare, och flytt från ett av Iraks mest krigsdrabbade städer.

I dokumentären ”Moderland” avslöjas att han hamnade i SIS (Schengen Information System), en spärrlista för europeisk gränskontroll. Det var Frankrike som la till hans namn.

– Vi begärde ut handlingar från Migrationsverket där vi kunde läsa vad som hade hänt och varför han inte fick uppehållstillstånd. Det var spärren som var anledningen, säger David Wikdahl, som gjort dokumentären tillsammans med Jon Leck.

Oklart varför

I handlingarna kunde de läsa att Migrationsverket från början ifrågasatte om personen i SIS-spärrlistan ens var samme Moder, och att myndigheten senare försökte få bort honom från från registret.

– Vi har inte läst de franska svaren på Migrationsverkets begäran men som jag förstår det var det inte så att de vägrade, utan mer att det inte hände någonting.

Det är oklart varför Moder hamnade på SIS-spärren.

– Det finns många personer på den här listan, säkert tusentals personer över hela Europa. Sedan finns det vissa länder som är mer långsamma på att svara på den här typer av begäran, ett av dem är Frankrike.

Klipp ur dokumentären ”Moderland” som har premiär på SVT1 och UR Play i morgon.

”Dåligt och sorgligt”

Landet tog bort Moder från spärrlistan i december förra året, och snabbt därefter kunde han få uppehållstillstånd.

– Vi har med det i filmen för att det är viktigt att berätta om varför han inte aldrig fick det där uppehållstillståndet, att det hela tiden sköts upp. Det är är ju anledningen till varför han inte fick det, säger David Wikdahl.

Moder blev förbluffad när han fick nyheten om SIS-spärren.

– Jag vet ingenting. Efter att jag hade frågat min handläggare om vad som tar så långt tid gällande uppehållstillståndet kom det till sist fram att jag fanns på den där franska listan, säger han till Norran.

En konsekvens av SIS-spärren är att Moder bara fick svenskt uppehållstillstånd i tre år, eftersom lagen hann ändras medan han väntade.

– Det känns väldigt dåligt och sorgligt, när du inte vet vad det är som gör att du inte får uppehållstillstånd och så visar det sig handla om en sådan här sak. Jag har inte ens åkt till Frankrike någonsin.

Klipp ur ”Moderland: Fördjupning” avsnitt ”Vem är en terrorist?”, en webbserie som är tillgänglig på UR Skola från och med fredag.

Teori om bilden

I dokumentären presenterar Moder för första gången sin teori om vem som tog bilden den där veckan i november 2015. En bild som senare publicerades i medier över hela landet under veckan han jagades av Säpo.

– Jag avslöjar inte hans namn eftersom jag inte är helt säker. Polisen vägrar ju svara på mina frågor, så jag kan inte anklaga någon. Men allt leder till samma person, en person som försvann från Boliden vid den tiden och som senare verkar har lämnat Sverige, säger Moder och fortsätter:

– Det var min vän. Jag hjälpte honom med mycket och vi brukade göra ärenden åt varandra. Jag blir ledsen av att tro att det är han som tog bilden.

”Moderland” är en fördjupande dokumentär som började filmas veckan efter dramat i Boliden.

– I början av filmen identifierar vi tre viktiga frågor. Kommer Moder att få uppehållstillstånd i Sverige? Sedan undrar han hur det går för hans familj i krigets Mosul, och slutligen kan han inte släppa allt som hände i november 2015. Det ville vi undersöka, säger David Wikdahl.

Den sänds i SVT1 i morgon klockan 21.00 och finns även tillgänglig på UR Play.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!