I höstas tog både livet och hans bryggeri en paus och ingen visste hur det skulle gå. Efter en våldsam cykelkrasch under en downhillfärd nedför Bygdsiljumbacken kunde han inte längre sköta sitt företag, South Side Brewing Company. Bryggningen stod stilla under flera månader och företaget var hotat.
– Då visste jag inte om skadorna i ryggen skulle läka eller inte, säger Tommy.
Läs mer: Bryggeriets framtid står på spel
Tack vare hård träning och en stark vilja är Tommy Eriksson näst intill helt återställd. Nu ser han med tillförsikt på framtiden.
– Vid nyår körde jag igång bryggningen igen. Det känns riktigt bra, säger han och tittar sig runt i bryggeriet som överlevde krisen.
Före olyckan var det bara Tommy och hans hustru Julie som jobbade i bryggeriet. Det skulle visa sig vara sårbart, eftersom Tommy var den ende av dem som hade kunskapen att brygga öl. En av anledningarna till att han nu vågar köra igång igen är att han har anställt en lärling, Victor Jacobsson, som ska lära sig hantverket.
– Verksamheten blir inte lika sårbar om vi är två som kan brygga.
Bortavaron från marknaden har inneburit att han förlorat alla restauranger som kunder, förutom de i Skellefteå och en i Umeå. Ett tapp som han med hjälp av en extern säljare nu ska försöka råda bot på. Innan sommaren ska mikrobryggeriet producera en kubikmeter per vecka, lika mycket öl som bryggdes innan Tommys olycka.
– Till nästa år vill vi fördubbla tillverkningen. Just nu känns allt jättebra.
Läs också: En bryggmästare är född
Bryggeriet satsar även på att släppa ett flertal nyheter. Redan nu till påsk kommer en påsköl.
– Vi ska försöka ha en ny öl varje månad, lovar bryggmästaren som har fått luft under vingarna igen.
Trots att det var i en cykelolycka hans framtidsdrömmar höll på att krossas vill han inte ställa bort cykeln för gott.
– Tveksamt om det blir downhill någon mer gång, men jag har tänkt börja cykla mountainbike igen, säger han och skiner upp i ett leende.
Då visste jag inte om skadorna i ryggen skulle läka eller inte.