Hälsogemenskapen: Så tänker sig landstinget fortsättningen i Jörn

Landstinget planerar att driva viss sjukvårdsverksamhet i Jörn från och med 2019. Prioriterade grupper är äldre, barn och asylsökande.

Ordförande. Stefan Fridholm riktade ett stort tack till alla medlemmar som kämpat för Hälsogemenskapen i alla år. Foto: Lennart Enkvist.

Ordförande. Stefan Fridholm riktade ett stort tack till alla medlemmar som kämpat för Hälsogemenskapen i alla år. Foto: Lennart Enkvist.

Foto: Foto: Lennart Enkvist.

Not Found2017-12-11 21:52

Vad händer med sjukvården i Jörn nu när Hälsogemenskapen har sagt upp avtalet med landstinget? Det var ett ämne för kvällen när Hälsogemenskapen bjöd in till ett välbesökt möte i S:t Mikaelssalen.

Från landstinget medverkade Gunnela Örnberg, som bland annat är verksamhetschef för Bolidens hälsocentral. Hon sa att hon förstod att Jörnsborna känner en sorg, men att landstinget ska se till att det finns kvar någon sorts sjukvårdsverksamhet i samhället.

Hur bemanningen ska se ut är inte klart, men i och med att Hälsogemenskapens avtal går ut först om ett år finns det tid att hitta en lösning.

– Jag tänker att vi ska ha en bemanning på distriktssköterskesidan och även läkare vissa dagar. Vi ska även nyttja tekniken, till exempel virtuella vårdrum, sa Gunnela Örnberg.

Samtidigt var hon tydlig med att det inte blir samma utbud som förr:

– Vi har inte möjlighet att driva en fullvärdig hälsocentral. Men vi ska göra vårt bästa för att göra det så bra som möjligt för de prioriterade grupperna.

Sveneric Malm, ordförande i den ideella föreningen Hälsogemenskapen, sa att föreningen inte tänker dra ned på ambitionerna. Föreningen kommer att vara en påtryckargrupp:

– Vi ska utöva påtryckningar på primärvården. För Jörn behöver en vårdcentral.

Stefan Fridholm, ordförande i Hälsogemenskapen i Jörn AB, konstaterade att allt har en början och allt har ett slut.

– Nu ser vi början på slutet att Hälsogemenskapen ska bedriva hälsocentralen.

Han redogjorde för vad som ligger bakom beslutet att säga upp avtalet med landstinget: väsentligt lägre ersättning från landstinget för asylsökande, osäkerheten vad gäller läkarbemanningen och ett minskat antal listade patienter.

Stefan Fridholm var även starkt kritisk till Norrans rapportering och den facebookdebatt som han menar har bidragit till att Hälsogemenskapen har fått färre listade.

Samtidigt betonade han att tandhälsan ska vara kvar och enligt Stefan Fridholm är dörren till en fortsättning inte helt stängd.

– Vi vet inte hur övertagandet ska se ut. Om det sker förändringar, till exempel i ersättningsformerna eller på läkarsidan, så har vi löfte att fortsätta, sa han.

Med på mötet var även Maria Bergström och Kenneth Johansson från Migrationsverket. De berättade om den kraftiga minskningen av antalet asylsökande och konstaterade att det sker stora neddragningar överallt, även i Skellefteå kommun.

Men några planer på att lämna Jörn finns inte – oavsett vad som händer med Hälsogemenskapen.

– Vi känner oss trygga med att vi ska fortsätta finnas i Jörn, sa Maria Bergström.

Nu ser vi början på slutet att Hälsogemenskapen ska bedriva hälsocentralen.

undefined
Ordförande. Stefan Fridholm riktade ett stort tack till alla medlemmar som kämpat för Hälsogemenskapen i alla år. Foto: Lennart Enkvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!