Vad skänker ett samhälle självkänsla och framtidstro? Om jag spontant ska svara på den frågan skulle jag säga vikten av att det finns optimism och en känsla av att framtiden går att forma. Att vi tillsammans kan påverka vårt eget öde.
Det var just den kraften och styrkan som fick Jörnsborna att för fjorton år sedan ta saken i egna händer och starta Hälsogemenskapen. Ett motdrag när landstinget valde att stänga ortens vårdcentral.
Den här handlingskraften och beslutsamheten är väl värd att imponeras av.
I dag är Jörn delat i två läger när det gäller Hälsogemenskapen. Det visar Norrans granskning som startar i dag.
Under våren har våra grävande reportrar intervjuat ett femtiotal Jörnsbor, både nuvarande och tidigare patienter, styrelseledamöter och myndighetspersoner. Tillsammans har de läst cirka 700 sidor dokumentation, allt från anmälningar till utredningar och avtal.
Fram träder en bild av en verksamhet med stora problem. En verksamhet som skapat osämja och ovänskap.
Och det här som skulle bli så bra.
I centrum står Hälsogemenskapens verksamhetschef, Roger Karlsson, och det är kring honom mycket av vår granskning kretsar.
Som läkare och verksamhetschef är han att betrakta som en makthavare. Genom sin profession har han ett mycket stort inflytande över människors hälsa och välbefinnande. Därför äger en granskning av hans yrkesutövande ett stort allmänintresse.
Dessutom ska tilläggas att man som verksamhetschef för en hälsocentral av det här slaget, som ägs av invånarna tillsammans, har ett direkt ansvar för att se till att verksamheten inte missköts och därigenom riskerar nedläggning. På sätt och vis är man faktiskt ett ombud för medborgarnas intressen på ett mer påtagligt sätt än vad en chef inom landstinget är.
Därför är det anmärkningsvärt att verksamheten har anmälts rekordmånga gånger, samtidigt som ledningen gång efter annan väljer att inte ta klagomålen på allvar. För utan Hälsogemenskapen skulle man återigen stå utan egen vårdcentral och allt det man kämpat för skulle gå i stöpet.
I en av alla de intervjuer som Norrans reportrar har gjort under arbetet med den här granskningen uttrycker en person rädsla för att bli "stämplad" om man tar ställning för eller emot endera sidan.
Och just risken att bli "stämplad", som den här personen uttrycker det, sammanfattar på ett ganska bra sätt stämningen i byn och konflikten kring ortens hälsocentral.
Berättelsen om Hälsogemenskapen i Jörn är en omfattande granskning som du kommer att kunna följa under hela den kommande veckan.
Det här är drömmen om en gemenskap som splittrade en hel bygd.
Berättelsen om Hälsogemenskapen i Jörn är en omfattande granskning som du kommer att kunna följa under hela den kommande veckan.