Fastighetsaffär förbryllar bybor: Ödetomt såld för 1,7 miljoner kronor

En märklig fastighetsaffär i Hemmistjärn har fått byborna att höja på ögonbrynen. Det rör en liten ödetomt på 1 345 kvadratmeter som bytt ägare inte mindre än sju gånger på knappt två år.

Förbryllar. De många ägarbytena väcker frågor hos byborna. Foto: Hasse Holmberg / TT.

Förbryllar. De många ägarbytena väcker frågor hos byborna. Foto: Hasse Holmberg / TT.

Foto: Foto: Hasse Holmberg / TT.

Not Found2017-09-28 07:38

Det är både läsare och bybor som reagerat på notiserna över sålda fastigheter i Norran. Där dyker fastigheten upp titt som tätt – Hemmistjärn 1:17.

Läs också: ”Rulla pantbrev” – så här går det till

Den är 1 345 kvadratmeter stor, och består vare sig av något större skogsvärde eller byggnader. Ändå tycks den omåttlig poppis och har de senaste knappa två åren sålts ett flertal gånger. Prislappen har varierat från 100 kronor till som mest 1,7 miljoner kronor.

Svensk Tillgångsutveckling AB gjorde det första köpet, från en privatperson för 20 000 kronor. Bolaget sålde i sin tur till Billerudkorsnäs Sweden AB för 100 kronor, som säljer tillbaka för samma summa. Sedan säljs tomten till Nydala bostäder för 1,7 miljoner. För en hundring köps den tillbaka, endast för att säljas till ytterligare ett bolag och köpas tillbaka. Nu för 1,63 miljoner kronor.

”Känns skumt”

Snurrigt, verkar många tycka. Bland annat ortsbor i området.

– Det är klart att det känns skumt. Ena dagen är tomten gratis och sedan kostar den 1,6 miljoner. Vad är det som pågår? En del tror att det kan röra sig om någonting olagligt, säger en bybo.

Norran ringer vd:n på Svensk Tillgångsutveckling, Christian Thiel.

Vad är det som sker egentligen?

– Det är enkelt, och det rör sig varken om fuffens eller om att det finns guldfyndigheter på tomten, säger han.

Det fanns däremot pantbrev på fastigheten när den förvärvades, fortsätter han.

– En del av vår affärsidé går ut på att hjälpa bolag som sitter på outnyttjade tillgångar, som exempelvis pantbrev, att få tillbaka lite av kostnaderna. Pantbrev kan flyttas fritt mellan fastigheter och på så sätt användas där de gör bäst nytta, säger Christian Thiel.

Tomten är taxerad till cirka 30 000 kronor. Hos Lantmäteriet kan vi se att det legat ett pantbrev för 172 miljoner kronor på denna och en annan fastighet. I dagarna har det delats upp. Kvar på Hemmistjärn 1:17 ligger nu ett pantbrev för 65 miljoner kronor.

Ingen bank skulle väl låna ut så mycket med den tomten som säkerhet?

– Nej, naturligtvis inte. För att vara värt något måste pantbrevet flyttas till en fastighet där det finns ett värde. Vi hjälper bolag att anpassa pantbreven efter behov. Det finns med andra ord inga lån uttagna på fastigheten.

Så tomten kan säljas igen?

– Ja, det hoppas vi i vart fall, om vi hittar aktörer som ser möjligheten att på det här sättet få tillbaka outnyttjade resurser, säger Christian Thiel.

undefined
Förbryllar. De många ägarbytena väcker frågor hos byborna. Foto: Hasse Holmberg / TT.

Ägarbyten:

2016-01-12. Svensk tillgångsutveckling AB köper av en privatperson, som ägt fastigheten sedan 1970-talet. Prislappen är 20 000 kronor.

2016-06-17. Billerudkorsnäs Sweden AB köper av Svensk Tillgångsutveckling AB. Prislappen är 100 kronor.

2016-07-08. Svensk Tillgångsutveckling köper av Billerudkorsnäs Sweden AB. Prislappen är 100 kronor.

2016-09-13. Nydala bostäder köper av Svensk tillgångsutveckling, prislappen är 1,7 miljoner kronor.

2017-03-22. Svensk tillgångsutveckling köper fastigheten av Nydala fastigheter. Prislappen är 100 kronor.

2017-07-10. Hemsö Vårdfastigheter AB köper fastigheten av Svensk Tillgångsutveckling. Prislappen är 42 600 kronor.

2017-08-28. Svensk Tillgångsutveckling köper tillbaka fastigheten från Hemsö Vårdfastigheter. Prislappen är nu 1,64 miljoner kronor.

Källa: Lantmäteriet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om