Det var efter ett möte med invånarna i Jörn i september som ett förslag togs fram om att stänga återvinningscentralen mellan november och mars.
Kommunen hänvisade till statistik om ”otroligt få besökare” vid centralen, som hittills hållit öppet på måndagseftermiddagar. Jörnsborna hänvisades till återvinningscentralen i Boliden.
Efter att ha utvärderat synpunkter från Jörnsborna backar kommunen från att helt stänga centralen under vintern, men vidhåller att öppettiderna måste minska.
Många hushåll
Catarina Lundberg är glad över att kommunen har ändrat sig men ser en risk att nedskräpningen ökar. Lägenheterna i Jörn är fullsatta, det finns många hushåll och därmed mycket sopor. Många saknar bil och kan därför inte köra till Boliden.
– Någonstans hamnar ju soporna. Det har hänt förut att det har bildats alternativa sophögar inne i Jörn, säger hon.
Hon hänvisar till tidigare incidenter där sophögar har bildats och enskilda fastighetsägare har fått samtal från kommunen om att städa upp det.
– Det har hänt att folk har börjat slänga sina sopor inne i samhället, vid återvinningsstationen där man egentligen ska lämna papper, glas och metall. Problemet hamnar på den som äger fastigheten.
Samhällsservice
Hon köper inte argumentet om att det är för få som slänger sopor i dag.
– För få i förhållande till vad? Det är snarare tvärtom. Vi ser att det finns ett stort behov av att ha samma öppettider som i dag.
Hon tycker också att det är en service som invånarna kan förvänta sig att få.
– Det blir väldigt långt att köra för en del. Redan i dag är det långt för de som exempelvis bor i Missenträsk. Den negativa spiralen fortsätter. Det här är ännu ett led i att kommunen nästan har lämnat just Jörn. Man tänker att … ska det bli ytterligare en grej de drar ner på? Det här spär på det, säger Catarina Lundberg.
”Några tillfällen”
Nästa månad tar tekniska nämnden beslut om hur ofta återvinningscentralen ska ha öppet.
– Ingenting är klart ännu, men ett troligt förslag är att vi inte håller återvinningscentralen helt stängd. Vi ska ha öppet vid några tillfällen, kanske en gång i månaden, säger Agneta Lantto-Forsgren, verksamhetschef avfall, Skellefteå kommun.
Hon säger att många firmor till exempel erbjuder tjänster om att ta tillbaka vitvaror vid ett nyköp.
– Det finns jättemycket möjligheter och andra lösningar. Man är inte helt utelämnad bara för att man har mindre öppettider.
Jörnsbor som Norran har pratat med ser risker med att det bildas sophögar på andra ställen. Hur ser du på det?
– Vi har gjort analyser där risken för ökad nedskräpningen finns med, men det är ett problem vi har även på andra ställen. Det skräpas ned i de centrala delarna också, där har vi flera återvinningscentraler.
Hon säger att statistiken är korrekt då kommuen har en digital fordonsräknare.
– Det har varit få besök vintertid. De som arbetar vid återvinningscentralen i dag ska inte behöva sitta och rulla tummarna. Då är det bättre att vi har öppet färre timmar och kan använda de resurserna där de bättre behövs.
Hon har också förslag på hur de ska hitta personal.
– Vi vill upphandla det här på entreprenad. Vi har ett ramavtal i dag men nu blir det nya förutsättningar och då kan vi upphandla det här specifikt.
I dag arbetar två personer där, räcker det inte med en person?
– Nej, vi vill inte ha ensamarbete. Det finns rapporter om hot och våld vid just återvinningscentraler. Vi anser att man inte ska vara själv, säger Agneta Lantto-Forsgren.