Zika klassas som internationellt hot

Notera att denna artikel är från 2016

Beskedet kommer från en expertkommitté som sammankallats i Genève efter rapporter om virusets härjningar i Syd- och Mellanamerika.

Att WHO klassar zikaviruset som ett nödläge för internationell folkhälsa betyder att epidemin går in under det som kallas för Internationella hälsoreglementet, säger Anders Tegnell, statsepidemolog vid Folkhälsomyndigheten.

Ett stöd till länderna

– Det ger WHO ett tydligare mandat att ge råd till olika länder när det gäller hur man kan få ned effekterna av en sådan här sjukdom, säger han till TT.

– Det som är nytt är att WHO nu håller med de drabbade länderna om att det är en situation där det är viktigt att man sätter in alla tillgängliga resurser för att hantera så fort som möjligt. Det ska ses som ett stöd till ländernas folkhälsoarbete.

Zika misstänks starkt för att orsaka fosterskador på foster men kopplingen är ännu inte fastslagen.

Tegnell säger att WHO:s klassning av epidemin inte ändrar de praktiska saker som måste göras och inte heller de verktyg som finns tillgängliga.

– WHO säger ju också att det som gäller är myggbekämpning samt stöd till kvinnor som är gravida i de aktuella områdena och som möjligen har smittats.

Tidigare under dagen slog Brasiliens hälsominister Marcelo Castro larm om att zikaepidemin där är värre än befarat. I mer än 80 procent av fallen har de som smittats inga symptom, sade Castro.

Castro uppgav att brasilianska forskare är övertygade om att zikaviruset är orsak till de 3 700 bekräftade och misstänkta fallen med barn i Brasilien som fötts med en särskild typ av hjärnmissbildning.

Han betonade samtidigt att zikaviruset inte kan smitta från människa till människa, utan endast överföras genom myggor.

Enligt Tegnell behöver inte svensken i gemen oroa sig för zikaviruset för egen del.

– Det finns ingen anledning att begränsa resandet till områdena men gravida kvinnor bör fundera på om de ska skjuta upp sin resa, säger Anders Tegnell.

Avråder gravida inför OS

I sommar hålls OS i Brasilien och sent på måndagskvällen (svensk tid) kom beskedet att Brasilien uppmanar gravida kvinnor att undvika att resa till landet under OS.

Och flera svenska idrottare planerar tävlingar och träningsläger i landet de närmaste månaderna. Sveriges olympiska kommitté (SOK) hänvisar till bland annat svenska myndigheters råd om resor, men säger samtidigt att man i slutet av veckan kommer med eventuella kompletterande rekommendationer.

Zikavirusets spridning har ännu inte påverkat utrikesdepartementets reserekommendationer.

– Vi uppmanar resenärer att hålla sig informerade och följa Folkhälsomyndighetens råd och gravida att konsultera sin mödravård, säger Karin Nylund vid UD:s presstjänst till TT.

Taggar:

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen