Visst gör det ont när Hultsfred växer

Under 2016 ökade antalet folkbokförda i Sverige med 144 136 personer och vid årets slut uppgick folkmängden till 9 995 153 personer.(TT)

2017-02-21 14:15

Lars Rosander är kommunstyrelsens ordförande i Hultsfred i Småland. Det han tidigare varit van vid är att befolkningen för varje år blir mindre. Men 2012 vände trenden.

- Då ökade vi med 35 personer. Året efter var det 85 personer, sedan 47, 103, 214 och nu 688, säger han.

Mycket är positivtDen stora ökningen under 2016 har innehållit flera stora utmaningar för kommunen som inte förutsett eller kunnat planera för att växa så mycket på så kort tid.

- Det är mycket som är positivt. VI inviger en ny förskola för 100 barn här nästa vecka, vi har företag som expanderar och vi tror att vi får en ny husfabrik med ett hundratal arbetstillfällen här. Vi bygger mycket nya bostäder också så det är en väldigt expansiv fas. Samtidigt hade vi varit tacksamma om ökningen inte varit så stor som den är, säger Lars Rosander.

De nya kommuninvånarna är dels människor som bott på asylboenden på orten och nu fått uppehållstillstånd men även många nyanlända som sökt sig till Hultsfred från andra delar av landet.

- Historiskt sett har vi haft mycket lediga bostäder, men nu är det fullt överallt. Men det ger ju möjlighet för att bygga mer så det kommer vi att satsa på.

Risker i framtidenEnligt Lars Rosander har kommunen kunnat växa med "hyfsad ekonomi" eftersom skatte- och kostnadsutjämningssystem gett dem ersättning för att de blivit fler. Hur ekonomin kommer att se ut på längre sikt är han mer osäker på.

- Om ett antal år kan det finnas en stor negativ risk om de nyanlända inte kommer in i arbete så småningom och att försörjningsstöd och sådant ökar. Men hittills har vi kunnat göra det hand i hand med hyfsad ekonomi.

Akutstoppad verksamhetMen att växa så fort har gjort ont i en del verksamheter i kommunen. Strax före jul stängde mottagningen som tar emot ansökningar om försörjningsstöd för nya ansökningar. Orsaken var att personalen inte kunde hantera den stora arbetsbelastningen. Lars Rosander tror att Hultsfred är den enda kommun i landet som tvingats ta till en så akut åtgärd.

- Det har möjliggjort att personalen inte gått hem sjukskrivna utan att de i stället kunnat jobba med dem som redan sökt försörjningsstöd. Övriga som kommer får besked om att vi har en väntetid på upp till ett halvår. Det ska väl också vara en signal om att vi har det väldigt ansträngt här och att det finns 289 andra kommuner som man kanske kan titta på.

De som inte fått ansöka om försörjningsstöd har fått hjälp av frivilligorganisationer med bland annat matkassar och enligt Rosander har många nyanlända klarat ekonomin på egen hand.

- Man är inte helt barskrapad när man kommer utan man hittar ett boende och de flesta kan betala sin hyra också.

"Kämpar på"Arbetet med att växa och anpassa verksamheten fortsätter varje dag i Hultsfred. Och det troligaste är att befolkningen kommer att fortsätta öka de närmaste åren. Lars Rosander säger att för ett par år sedan hade man kanske hurrat om kommunen toppat befolkningsökningslistorna. Men nu är situationen en annan.

- Normalt sett hade man kanske firat med tårta men nu jobbar vi på som vanligt och gör det bästa vi kan varje dag. Vi kämpar på med småländsk envishet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!