Viktigt med tidigt stöd till olycksdrabbade

De drabbade i bussolyckan i Härjedalen bör tidigt bemötas med stödinsatser, förklarar experten Filip Arnberg. Stödet bör vara långsiktigt, inkluderande och öppet för alla typer av reaktioner. Det finns inget rätt sätt att reagera på.

2017-04-04 05:45

Människor som är med om traumatiska händelser likt helgens dödsolycka på E45 söder om Sveg reagerar i regel väldigt olika - och sällan samtidigt.

- I och med att reaktionerna är individuella betyder det att de kommer i lite olika takt. Det kan vara en del personer som just nu faktiskt inte känner att de har reagerat så starkt känslomässigt. Men om en vecka eller två kan känslorna komma, och vara väldigt starka, säger Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi och chef för Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet.

Uppsökande stödDe allra flesta känner på sig vilken typ av hjälp de behöver, säger Filip Arnberg. Många tyr sig till sina närmaste: föräldrar, syskon och vänner. Men inte alla. Och inte med en gång. Därför måste stödet vara uppsökande och långsiktigt.

- Vi har sett från många händelser att det alltför ofta blir så att de drabbade lämnas med initiativet att själva ta kontakt om de behöver det, säger Filip Arnberg.

Det är ett dåligt tillvägagångssätt, tillägger han.

- En stödinsats behöver vara aktiv och initiativtagande. Den behöver redan nu förbereda sig på hur den ska fungera på lite längre sikt.

Stöd till anhörigaEfter en stor och allvarlig olycka blir det ofta stor uppmärksamhet på de direkt drabbade, samtidigt som det i periferin kan finnas anhöriga som också har det väldigt svårt, som kan känna sig utelämnade. Ibland kan de reagera mycket starkare än personerna som varit med om olyckan. Därför bör stödet omfatta även dem, säger Filip Arnberg.

Han har tidigare studerat hur det gått för barnen som överlevde en allvarlig busskrasch i Norge sommaren 1988, där tolv skolelever från Kista i Stockholm miste livet. På sikt har det gått bra för dem som klarade sig.

- Det här är ingenting som nödvändigtvis kommer att försätta de drabbade i någon långvarig psykisk ohälsa, absolut inte. De allra flesta kommer att hämta sig med tiden, med hjälp av stöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!