Vett och etikett i sommarvärmen

Sommaren är aktiviteternas tid, men det gäller att inte glömma hänsynen mot andra. Foto: TT

När sommaren anländer blir vi mer aktiva. Vi grillar och umgås, barnen hoppar studsmatta på gården och somliga av oss kanske bränner av en cigg på balkongen. Men vad är egentligen okej att göra som hyresgäst?

NSD rapporterar att Mikael Renqvist, jurist vid Hyresgästföreningen, hjälper till med några av de vanligaste frågorna.

– Du får inte ställa upp en studsmatta eller en pool på fastighetsägarens mark utan tillstånd. Har du en egen uteplats som du själv sköter om kan du däremot sätta upp en pool eller studsmatta där. I hyran ingår i och för sig även rätten att utnyttja gemensamma lekplatser, gräsmattor med mera men där får man alltså inte sätta upp studsmattor, pooler och liknande utan fastighetsägarens tillstånd, säger Mikael Renqvist i ett pressmeddelande.

Har du redan planerat helgens grillning? Då kan det vara bra att veta att man inte får utsätta sina grannar och omgivning för störningar.

NSD: Men så länge det inte osar på grannarna är det alltså okej att tända upp grillen?

– Det gäller, som med allt annat, att använda sitt goda omdöme och ta hänsyn till omgivningen. Om man stör sina grannar allvarligt kan man bli av med hyresavtalet, säger Mikael Renqvist.

Tillhör du skaran som avnjuter en cigarett på balkongen är det helt okej så länge du inte bor i ett hyreshus som är anpassat för allergiker och har ett villkor i hyresavtalet att man inte får röka.

– På sommaren vill många sitta på uteplatsen eller balkongen och njuta av sommaren. Då kan det vara lämpligt att ta lite extra hänsyn om man röker ute. Det är alltid bra att prata med sina grannar och ta reda på om de störs av rökningen.

Jessica Tervaniemi / Norrbottens Media

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen