Landstinget byter snart namn och logga

Både Region Västerbotten och landstinget går snart i graven, för att efterträdas av en ny regionkommun. Nu har landstingsstyrelsen tagit ställning till ett nytt namn.

Förberedelserna för bildandet av den nya regionkommun 2019 pågår för fullt. En grundläggande fråga är vad organisationen ska kallas. Landstingsstyrelsen föreslår: Region Västerbotten.

Tre huvudalternativ

Som beslutsunderlag har politikerna tittat på en utredning av hur andra regionkommuner tänkt. Sammanfattningsvis har tre alternativ analyserats, varav det första går ut på att behålla Västerbottens läns landsting. Det andra alternativet är att behålla Region Västerbotten. Ett tredje alternativ är att välja ett helt nytt namn.

– Att välja Region Västerbotten kändes naturligt. Det är ett befintligt varumärke och namnet följer utvecklingen som sker i övriga landet, säger Peter Olofsson (S) landstingsstyrelsens ordförande.

För- och nackdelar

I utredningen lyfts för- och nackdelar med namnet Region Västerbotten utifrån enkätsvar. Bland fördelarna nämns att det associeras med att vara ”en innovativ opinionsbildare” med ett perspektiv som vill synliggöra länet. Bland de negativa associationerna nämns bilden av en organisation med ett otydligt uppdrag där utfallet och nyttan är oklara.

Att bara behålla ”landstinget”. Kunde inte det ses som praktiskt och billigt?

– Det kan nog snarare ses som förvirrande, det finns snart inga landsting kvar i landet.

Som ny logga föreslås en modifierad symbol av landstingets nuvarande.

Det är ett befintligt varumärke och namnet följer utvecklingen som sker i övriga landet.

Namnfrågan avgörs i landstingsfullmäktige. I slutet av september skickar landstingsstyrelsen in ansökan om att bilda regionkommun till regeringen.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 19 december 2017

Artiklar från 18 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen