Positiva till att utreda en ny hälsocentral

Nu är även Skellefteå lasarett med i landstingets utvecklingsplan för fastigheter. Detta efter ett beslut i landstingsfullmäktige, som även bjöd på en överraskning.

Vid tisdagens landstingsfullmäktige togs beslut om landstingets fastighetsutvecklingsplan 2015–2025.

Redan 2015 togs beslut om en plan för Norrlands universitetssjukhus i Umeå, NUS. För ett år sedan togs beslut om en för Lycksele lasarett.

Nu har man även inkluderat Skellefteå lasarett i planen.

– Det här är ett av de roligaste besluten vi tagit här i landstingsfullmäktige. Det kommer att vara ett av de mest avgörande besluten för sjukvården i Skellefteåområdet men även i Västerbotten, sa landstingsstyrelsens ordförande. Planen gör att vi kan fortsätta använda våra tre sjukhus som en resurs. Vi kommer att ha betydligt bättre möjligheter att klara framtiden, sa landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S).

Beslutet kom inte som en överraskning. Norran har tidigare berättat om planerna som presenterades tidigare i vintras för Skellefteå lasarett.

Läs även: Miljardsatsningen – Då kan spaden sättas i jorden

Utreda hälsocentral

Överraskande var däremot att majoriteten valde att stödja Moderaternas idé om en ny hälsocentral vid Skellefteå lasarett.

Läs även: Vill bygga Västerbottens största hälsocentral

– Nu är det bäst att fullmäktige håller i sig. Så här positiv har jag nog inte varit inför ett beslut på länge, sa Andreas Löwenhöök (M) och fick församlingen att skratta.

I samband med att Moderaterna presenterade sin budget berättade Andreas Löwenhöök om idén för Norran. Tanken var att slå ihop Heimdalls och Erikslids hälsocentraler till en ny stor modern hälsocentral, förslagsvis på ytan bakom akuten. Det skulle ge bättre samverkan med lasarettet och bättre möjligheter att rekrytera personal. Flytten av hälsocentralerna skulle i sin tur ge nya ytor för bostäder och kontor.

Beslutet i fullmäktige blev att möjligheten till en ny framtida hälsocentral på lasarettsområdet utreds.

Peter Olofsson ville däremot inte gå med på att peka ut några särskilda hälsocentraler som ska slås ihop till en stor.

– Det står vi fast vid, säger han och medgav att det inte kändes svårt att ta med idén om primärvård på lasarettsområdet – eventuellt någon gång i framtiden – i beslutet.

– Kul att vi är överens, avslutade han.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 28 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen