Inga besked om när öron-näsa-hals kan öppna

Den långsiktiga planen är att utöka läkarmottagningen vid öron-näsa-hals, ÖNH, i Skellefteå. När det finns specialister som kan bemanna den.

Det framkom vid tisdagens sammanträde i landstingsfullmäktige då Karin Lundström (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden svarade på en interpellation från Carin Hasslow (L).

Carin Hasslow ifrågasatte om det är rimligt att patienter måste åka 26 mil tur och retur för ett kort läkarbesök. Hon ville också veta hur mycket landstinget sparat, hur många läkare som finns vid NUS mottagning, hur långa väntetiderna är i där och hur lång tid det tar innan en mottagning åter öppnar i Skellefteå.

Daniel Öhgren (C), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, konstaterade att ekonomin är fortsatt dålig i verksamheten och att väntetiderna ökar:

– Vi har inte fått det scenario vi såg framför oss i hälso- och sjukvårdsnämnden när beslutet togs. Det finns befogad oro att majoriteten inte tänker öppna mottagningen. Det vore bra med ett tydligare besked.

Färre stafetter

Enligt Karin Lundström har landstinget sparat fem miljoner kronor på att minska sina stafettläkarkostnader för ÖNH-verksamheten sedan 2015. En del beror på att man stängde ÖNH-mottagningen i Skellefteå och Lycksele för drygt ett år sedan.

Hon svarade också att ambitionen är att bemanna Skellefteåmottagningen i takt med att specialistläkare utbildas:

Mottagningen i Skellefteå måste öppna snabbare än de åtta–nio år det tar att utbilda en specialist

– Det är inte långsiktigt hållbart att bedriva specialistverksamhet baserat enbart på stafettläkare, som man gjort i tio år. Ett rimligt scenario är att man börjar med att bemanna en dag per vecka tills vi kan rekrytera någon som söker en tjänst och stannar där på heltid.

Men exakt när detta kan ske hade hon inget svar på.

På mottagningen vid NUS finns numera 12–13 heltidstjänster, fördelade på 20 personer. Dessutom har man köpt 20 veckor stafettläkare under vinter och vår till framför allt tumörkirurgi.

Besöken vid NUS har ökat, konstaterar Karin Lundström, men detta har ändå inte minskat de köer som finns. Genom effektivisering hoppas hon att man efter sommaren ska kunna minska köerna i länet, trots att man köper färre stafettläkare.

– Vi är inte i mål, men situationen har förbättrats mycket, bland annat genom omorganisation och att även primärvården tagit ansvar för patienter, säger Karin Lundström.

– Jag tvivlar på att det är möjligt. Och mottagningen i Skellefteå måste öppna snabbare än de åtta–nio år det tar att utbilda en specialist, sa Carin Hasslow.

Taggar:

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 28 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen