Behovet av läkare är desperat

Notera att denna artikel är från 2015
Läkarna. Catarina Hedlund, Viktoria Strömberg och Susanne Lindqvist hoppas få förståelse och stöttning från befolkningen. Foto: Ulf Johansson.
Oroad. Annika Larsson, verksamhetschef Morö Backe. Foto: Ulf Johansson.
Omfördelning. ”Andra yrkesgrupper får göra läkaruppgifter, men de blir överbelastade”, säger Catarina Hedlund. Foto: Ulf Johansson.
Informera. ”Jag tror vi kanske måste bli tydligare med vad vi gör och vad vi riskerar att förlora om primärvården försvinner”, säger Viktoria Strömberg. Foto: Ulf Johansson.
Kontinuitet. ”Primärvården kan inte bygga på bemanningsföretag”, säger Susanne Lindqvist. Foto: Ulf Johansson.
Foto: Ulf Johansson.

Det kommer att finnas få eller inga hälsocentraler i Skellefteå snart om utvecklingen fortsätter. Det anser läkare som Norran har pratat med.

Situationen när det gäller brist på läkarbemanning är nu så desperat att de känner sig tvungna att informera om den.

Politikerna lovar och beställer, men det är orimligt att uppfylla kraven.

Läs även: Så många läkare saknas på hälsocentralerna

Vi träffar några av distriktsläkarna på Morö Backe hälsocentral. De pratar om en stressig vardag. Om att de inte hinner med alla patienter de skulle vilja, att de känner frustration över att inte kunna göra ett bra jobb och att de inte kan träffa patienterna tillräckligt ofta.

På nedgång

– Vi vill att politikerna och befolkningen ska bli medvetna om hur det ser ut. Vi vill ha hjälp, säger distriktsläkaren Viktoria Strömberg.

– Vi har signalerat om att kurvan pekar nedåt till politiker och ledning de senaste tre till fem åren, men vi upplever att de inte lyssnar, säger Catarina Hedlund.

Läkarna visar upp statistik som bekräftar läget i området. Fyra av tio tjänster är bemannade. Den visar hur många listade patienter det går på varje heltidsanställd läkare.

Samtliga hälsocentraler i Skellefteområdet överskrider de nationella riktlinjerna som är 1 500. Bäst till ligger Lövånger med strax över 1 500. Heimdall, Erikslid, Bureå, Skelleftehamn och Morö Backe har samtliga över 4 000 listade om man inte räknar insatser av stafettläkare, enligt statistik från landstinget. Med stafettläkare hamnar de flesta ändå över 2 500 och Morö Backe har sämst siffror i Västerbotten med 3 458.

Läs även: Har valt att skippa hälsoundersökningar

Många blir pensionärer

Läkarna berättar också att om inget görs för att få fler läkare till Skellefteå kommer situationen bara att förvärras på grund av pensionsavgångar.

– Ska det finnas någon primärvård över huvud taget i Skellefteå framöver? säger distriktsläkare Susanne Lindqvist uppgivet.

Övriga håller med. De tror inte att verksamheten som den ser ut i dag kan drivas med enbart stafettläkare.

Säger upp sig

Läkarna gör en snabb överslagsräkning och kommer fram till att flera hälsocentraler riskerar att stå utan läkare när ordinarie läkare går in pension.

– När arbetsbelastningen blir hög väljer dessutom många att gå ned i tid, säger Annika Larsson, distriktsläkare och verksamhetschef.

Två personer har sagt upp sig från Morö Backe för att de inte orkade. En läkare i Skellefteå har valt att pendla till Piteå. Läkarna vittnar om att stafettläkare också väljer bort enheter där det är stressigt, eller att jobba jour, natt och helg.

– Det finns inte så gott om dem och de kan ju jobba överallt i landet, säger Catarina Hedlund och tillägger.

– Flera färdiga distriktsläkare har också slutat senaste fem åren.

– Tyvärr kan stressen avskräcka underläkarna att ta jobb här i Skellefteå, säger Viktoria Strömberg, distriktsläkare och studierektor.

– Vi försöker hålla modet uppe, men vi kan inte mörka för dem, tillägger Catarina Hedlund.

Nu har det gått så långt att läkarna har börjat jobba på en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Vi tänker att om vår arbetsmiljö blir bättre så blir det även bättre för patienterna, säger Viktoria Strömberg.

Men hur vill de då få bukt med problemen?

– Avgränsa uppdraget. Vi har många olika arbetsuppgifter som man inte gör i andra delar av landet, säger Viktoria Strömberg.

De framhåller primärvård på små enheter nära medborgarna och menar att kontinuitet och patientkännedom är viktigt för att få en effektiv vård.

De anser också att statusen måste höjas på yrket.

– Det är lika lång utbildning för att bli specialist i allmänmedicin som att bli kirurg, säger Susanne Lindqvist.

De önskar också att politikerna kunde hjälpa dem med prioriteringar.

– Politikerna lovar och beställer, men det är orimligt att uppfylla kraven. De måste vara tydliga med att vården får prioritera, säger Annika Larsson.

– Som det är nu prioriterar vi själva bort vård, det blir inte jämlikt, säger Susanne Lindqvist.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 28 januari 2018

Artiklar från 27 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen