Hälsocentralerna i Västerbotten är sämst i Sverige på att svara i telefonen

Hälsocentralerna i Västerbotten är sämst i Sverige på att svara i telefonen, enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting.

Alla som ringer primärvården ska få kontakt med vårdcentralen samma dag, enligt den nationella vårdgarantin. Men enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting, SKL, är det 74 procent av de som ringer vårdcentralerna i Västerbotten som får svar samma dag, vilket är 14 procent lägre än rikssnittet.

– Det är naturligtvis inte bra. Det är också en trovärdighetsfråga för verksamheten och vården att få komma fram när man ringer, säger Peter Olofsson (S) landstingsråd, till SVT Nyheter Västerbotten.

Runt hälften av de som kontaktar vårdcentralerna Kåge-Moröbacke och Anderstorp får svar samma dag. I Malå får bara 34 procent svar samma dag.

– Men vi anstränger oss och jag kan se att det gett resultat, även om vi fortfarande har mycket att jobba med, skriver Inger Sundin, verksamhetschef vid Malå sjukstuga, i ett mail till SVT Nyheter Västerbotten.

Det finns två vårdcentraler i länet som enligt SKL:s statistik uppfyller kraven från nationella vårdgarantin – Bolidens hälsocentral och Holmsunds hälsocentral. Här nedan ser du hur det ser ut på din vårdcentral.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 19 december 2017

Artiklar från 18 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen