Föreslår flytt från Skellefteå till Umeå

Notera att denna artikel är från 2016

Norran kan avslöja att det finns ett förslag att flytta delar av öron-näsa-halsmottagningarna i Skellefteå och Lycksele till NUS i Umeå.

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg handlar det om den del av verksamheten som berör ny- och återbesök, där patienter bedöms av läkare. Det innebär att Skellefteborna måste till Umeå för dessa besök.

Delen som berör audiologi, logopedi och utprovning av hörapparater är inte med i förslaget om flytt.

Anledningen till flyttförslaget är landstingets dåliga ekonomiska läge. Det behövs åtgärder för att minska kostnaderna med sammanlagt 130 miljoner kronor under 2016.

– Vi måste in i den budgetram vi har fått. Vi vet att det inte finns mer pengar och att det inte kommer att tillföras mer. Vi har nått vägs ände och det går inte att gå back mer, säger Ann-Christin Sundberg.

En orsak till att man tittar på just öron-näsa-halsmottagningarna är att landstinget har som målsättning att successivt minska stafettläkarkostnaderna med 50 procent. Detta utifrån ett krav som hälso- och sjukvårdsnämnden har ställt.

Enligt Ann-Christin Sundberg bygger verksamheten på mottagningarna i Skellefteå och Lycksele på stafettläkare helt och hållet.

Vi har nått världs ände och det går inte att gå back mer.

– En stafettläkare kostar 60 000 – 75 000 kronor i veckan. På de två ställena har vi en dryg heltidstjänst, så det är rätt mycket pengar vi pratar om, säger Ann-Christin Sundberg.

Utöver det berörs 1,75 tjänster som sjuksköterska/undersköterska av förslaget.

Förslaget innebär ingen ökad bemanning i Umeå. Genom att effektivisera flödet där räknar man med att kunna ta emot fler besök.

Det är verksamheterna själva som har jobbat fram förslaget under hösten och ser möjligheter att minska kostnaderna genom en sammanslagning.

Förslaget ska nu beredas ytterligare av landstingsledningen och sedan ska det vidare för beslut hos hälso- och sjukvårdnämnden i februari.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 24 februari 2018

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen