Strateg ska göra säkerheten bättre

Är IT-säkerheten säker i landstinget? Den frågan ställde Birgitta Nordvall (KD) i en interpellation i landstingsfullmäktige.

”Med anledning av den situationen Sverige och regeringen befinner sig i utifrån haveriet inom Transportstyrelsen finns anledning att vi på landstingsnivå ser över vår egen verksamhet”, skriver hon. Hon refererar till att offentlig verksamhet blir allt mer beroende av externa konsulter och att personal och patienter måste kunna känna sig trygga.

Enligt landstingsrådet Peter Olofsson (S) tog man hösten 2016 in en konsult för att granska informationssäkerheten. Konsulten visade på vissa brister i arbetet. Sedan dess har landstinget rekryterat en informationssäkerhetsstrateg som ska arbeta med frågorna. Peter Olofsson pekar även på att det finns rutiner för informationssäkerhet för både personal och förvaltning. Det finns även rutiner vid allvarliga incidenter och avbrott.

Peter Olofsson tyckte interpellationen var bra.

– Det är ett område vi måste fundera på, men jag vill ändå säga att jag tycker vi tagit det här på allvar och tror att landstingen är duktiga eftersom vi jobbar mycket med personuppgifter och har en kultur kring det.

– Men det är farligt att slå sig på bröstet, för de som vill oss illa, deras utveckling går ofta snabbare än vår egen. Därför ska man aldrig säga att man ska vara helt säker eller nöjd, tillade han.

 

Mer från Nyheter

Artiklar från 20 oktober 2017

Artiklar från 18 oktober 2017

Artiklar från 14 oktober 2017

Artiklar från 12 oktober 2017

Artiklar från 11 oktober 2017

Artiklar från 6 oktober 2017

Artiklar från 5 oktober 2017

Artiklar från 4 oktober 2017

Artiklar från 3 oktober 2017

Artiklar från 30 september 2017

Artiklar från 29 september 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen