Dagböcker ska hjälpa patienter: ”Kan vara svårt att veta vad som hänt”

Pernilla Unneby. Foto: VLL

På intensivvårdsavdelningarna på Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå erbjuds patienterna en personlig dagbok för de ska kunna gå tillbaka och läsa om vad de varit med om.

Det startade som ett projekt för 15 år sedan för att personalen ville kartlägga hur mycket patienter kommer ihåg från tiden på iva.

– En patient som legat sövd lever i någon sorts drömvärld där det kan vara svårt att veta vad som hänt eller inte hänt, förklarar Pernilla Unneby, undersköterska och en av dem som arbetar med dagböckerna vid iva i Umeå, i ett pressmeddelande.

Vid varje patientplats finns en dagbok och en digitalkamera som personalen ska använda för att dokumentera patientens vistelse.

– Många tankar och drömmar från tiden som sövd och vaken kan komma och kanske kan dagboken hjälpa till att bearbeta sjukdomstiden. Det blir lite terapeutiskt över det hela, säger Pernilla Unneby.

Värdefullt för anhöriga

När patienterna skrivs ut får de ta med sig dagboken hem.

– I de fall där det inte gått bra och patienten avlider är det ofta värdefullt för anhöriga att få en dagbok för att kunna gå tillbaka och få en bild av vad som gjordes, säger Pernilla Unneby.

De senaste åren har personalen legat lite lågt kring arbetet med dagböckerna, men till hösten gör man en nystart.

– Nu har vi en ny grupp som ska träffas en dag varannan månad och färdigställa dagböckerna. Kravet är att patienterna ska ligga inne minst tre dagar och vi gör nya böcker för patienter som vi tror behöver det, samt till alla barn och särskilt ömmande fall.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Artiklar från 31 januari 2018

Artiklar från 28 januari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen