Dagböcker ska hjälpa patienter: ”Kan vara svårt att veta vad som hänt”

Pernilla Unneby. Foto: VLL

På intensivvårdsavdelningarna på Skellefteå lasarett och Norrlands universitetssjukhus i Umeå erbjuds patienterna en personlig dagbok för de ska kunna gå tillbaka och läsa om vad de varit med om.

Det startade som ett projekt för 15 år sedan för att personalen ville kartlägga hur mycket patienter kommer ihåg från tiden på iva.

– En patient som legat sövd lever i någon sorts drömvärld där det kan vara svårt att veta vad som hänt eller inte hänt, förklarar Pernilla Unneby, undersköterska och en av dem som arbetar med dagböckerna vid iva i Umeå, i ett pressmeddelande.

Vid varje patientplats finns en dagbok och en digitalkamera som personalen ska använda för att dokumentera patientens vistelse.

– Många tankar och drömmar från tiden som sövd och vaken kan komma och kanske kan dagboken hjälpa till att bearbeta sjukdomstiden. Det blir lite terapeutiskt över det hela, säger Pernilla Unneby.

Värdefullt för anhöriga

När patienterna skrivs ut får de ta med sig dagboken hem.

– I de fall där det inte gått bra och patienten avlider är det ofta värdefullt för anhöriga att få en dagbok för att kunna gå tillbaka och få en bild av vad som gjordes, säger Pernilla Unneby.

De senaste åren har personalen legat lite lågt kring arbetet med dagböckerna, men till hösten gör man en nystart.

– Nu har vi en ny grupp som ska träffas en dag varannan månad och färdigställa dagböckerna. Kravet är att patienterna ska ligga inne minst tre dagar och vi gör nya böcker för patienter som vi tror behöver det, samt till alla barn och särskilt ömmande fall.

Mer från Nyheter

Artiklar från 12 december 2017

Artiklar från 28 november 2017

Artiklar från 24 november 2017

Artiklar från 23 november 2017

Artiklar från 22 november 2017

Artiklar från 21 november 2017

Artiklar från 20 november 2017

Artiklar från 18 november 2017

Artiklar från 16 november 2017

Artiklar från 15 november 2017

Artiklar från 10 november 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen