Vill snarast ha nya trygghetsboenden

Det är inte bara nya lägenheter som måste byggas i Skellefteå. Det måste även bli fler trygghetsboenden och det måste ske snabbt, anser Kenneth Fahlesson (S), ordförande i socialnämnden.

Det är stort tryck på just trygghetsboenden, en boendeform för dem som fyllt 70 och inte behöver särskilt boende. Och enligt Kenneth Fahlesson råder det hårt tryck på den här typen av lägenheter.

– Flera gånger i veckan blir jag kontaktad av personer angående trygghetsboenden. Byggandet går för sakta, säger han.

Ett centralt

I dag finns ett trygghetsboende på ‘Strandgården i centrala Skellefteå, samt i Byske, Jörn, Burträsk, Lövånger, Bureå och i snart i Skelleftehamn.

Kenneth Fahlesson tycker egentligen inte att det är socialnämndens uppgift att se till att det finns trygghetsboenden – de bör byggas av fastighetsbolag anser han.

Funderar ni på att bygga själva?

– Vi har inte kommit dit än, men snart ser jag det som enda möjligheten. Skebo har planer på att omvandla gamla lägenheter till trygghetsboenden, men det behövs även nyproduktion. Skebo och andra fastighetsbolag måste snabba på takten. Det måste bli mer action, säger Kenneth Fahlesson.

På Anderstorg finns planer på ett trygghetsboende, men det befintliga regelverket kräver omfattande ombyggnationer av balkonger och breddning av dörrar för att anpassa det.

Det är viktigt att vi i kommuner framöver jobbar på ett sätt så att vi får ihop ekonomin.

– Vi ska förändra regelverket där så att bara de lägenheter som behöver bostadsanpassning får det. Då behöver inte allt byggas om, säger han.

Även äldreboende

Det finns även ett stort behov av ett nytt äldreboende 2019 enligt Kenneth Fahlesson. Driften av det beräknas kosta 50 miljoner kronor per år.

– Så det är viktigt att vi i kommuner framöver jobbar på ett sätt så att vi får ihop ekonomin, säger han.

Moderaten Andreas Löwenhöök hör av sig till Norran efter att ha läst artikeln. Han är: ”förvånad över Kenneth Fahlessons utspel”.

– På fullmäktige senast röstade majoriteten ned en motion från Kristdemokraterna som handlade om en trygghetsboendegaranti. Med den vill vi att man på olika sätt ser till att tillgodose behovet av trygghetsboenden i kommunen, säger han.

Han påpekar också att Alliansen hade avsatt fem miljoner kronor i sin budget för att stimulera framväxten av trygghetsboenden. Dessutom tycker han att man måste förbättra kommunens hemsida så att även fastighetsägare och exploatörer får mer information om trygghetsboenden.

– Det finns förbättringsmöjligheter. För hur får vi framväxt utan att bidra sådana åtgärder? Kenneth Fahlesson borde prata med sina egna partikollegor i majoriteten om det, säger han.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 23 februari 2018

Artiklar från 20 februari 2018

Artiklar från 19 februari 2018

Artiklar från 17 februari 2018

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 15 februari 2018

Artiklar från 14 februari 2018

Artiklar från 12 februari 2018

Artiklar från 11 februari 2018

Artiklar från 10 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 2 februari 2018

Artiklar från 1 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen