Smärtkliniken kan försvinna från länet

Notera att denna artikel är från 2014

– Jag har sagt att jag behöver besked om landstinget tänker förnya avtalet eller inte. Om inte, så flyttar vi kliniken från Umeå, säger Johan Hambraeus, verksamhetschef vid Smärtkliniken.

Landstinget har avtal med två kliniker Norrlandskliniken och Smärtkliniken, gällande smärtpatienter. Det senaste halvåret har inga patienter alls remitterats till smärtkliniken, enligt verksamhetschefen. Kliniken tog förra året emot ungefär 100 smärtpatienter. Endast 20 kom via landstinget i Västerbotten. Antalet har minskat en längre tid, förklarar Hambraeus, som kritiserar landstinget för att inte ta smärtpatienterna på allvar.

Även smärtpatienterna har protesterat: Bland annat från Skellefteå, med över 500 namnunderskrifter. De undrar vart de ska vända sig för hjälp.

Anledningen till att Smärtkliniken nu överväger att flytta, är att de flesta patienterna kommer via landsting söderut.

Mats Andersson är verksamhetschef på Neurocentrum vid NUS, där smärtrehabiliteringen ingår. Det är där man tar ställning till vilka remisser som ska vidare till Smärtkliniken.

– Vi har avtal med två privatkliniker om den behandling det gäller, anestesiologisk smärtbehandling som exempelvis blockader. Men vi har även möjlighet att ge denna behandling inom landstingets egen verksamhet, svarar han.

Varför minskar antalet patienter?

– Om remisserna inte godkänns av oss för den behandling som Smärtkliniken kan ge, kan det bero på att vi efter medicinsk bedömning ser behandlingen som olämplig. Dessa patienter erbjuds då utredning hos oss.

Att volymen varit större tidigare kan också ha att göra med att vissa patienter gått år ut och år in, utan att det finns forskningsbevis som visar att behandlingen hjälper, säger Mats Andersson.

Johan Hambraeus håller inte med:

– Att volymen var större tidigare beror inte på patienter som går ”år ut och år in”. Remisserna från landstinget gäller endast nya patienter. Vår behandling stödjer sig definitivt på forskning, och vi följer noga patienternas utveckling.

Avtalet med Smärtkliniken går ut vid årsskiftet. Hälso- och sjukvårdsnämnden ska ta upp frågan på sitt möte i maj.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 14 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 9 januari 2018

Artiklar från 8 januari 2018

Artiklar från 5 januari 2018

Artiklar från 3 januari 2018

Artiklar från 29 december 2017

Artiklar från 23 december 2017

Artiklar från 20 december 2017

Artiklar från 19 december 2017

Artiklar från 18 december 2017

Artiklar från 13 december 2017

Artiklar från 12 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen