USA-professor fick vittna i Arica-målet: ”Våtverksslammet har haft stor påverkan”

Först var det tänkt att professorn skulle höras via videolänk från svenska konsulatet i San Fransisco. Men miljöbiokemisten Christopher Kim var på plats i rättssalen i Skellefteå när det var dags för nya förhör i striden mellan Arica Victims och Boliden.

På måndagen fortsatte den rättsliga prövningen mellan Arica Victims och gruvbolaget Boliden om de 20 000 ton våtverksslam som Boliden exporterade till Arica i Chile 1984 och 1985 och som skulle tas om hand av företaget Promel.

Gjort studier om arsenik

På plats vid Skellefteå tingsrätt fanns Christopher Kim, som är professor i geokemi vid Chapman universitetet i Orange, Kalifornien. Professor Kim var kallad som sakkunnig av Arica Victims, han har doktorerat om kvicksilverspecificering.

Han berättade kort om tio års studier om arsenik som kopplats till guldgruvor i staten Kalifornien.

Arica Victims ombud Johan Öberg inledde med att ställa frågor. Dessa var bland annat kopplade till väderförhållanden i allmänhet i Arica och vindriktningar i synnerhet – och risken för att damm med arsenikrester spridits i området Polygono som drabbades av miljöskandalen när obearbetat våtverksslam blev kvar på området, där det också senare också byggdes bostäder.

Professorn påpekade att damm kan produceras av avfallsresterna och kan blåsa runt i ett stort område beroende på hur vindarna går, som kommer främst från havet.

Professor Christopher Kim: Det är en ära för mig att vara här i Skellefteå. Och jag vet också att det spelas en viktig fotbollsmatch på måndag kväll som berör Sverige.

– Det här dammet kan ha transporterats flera kilometer. Men man ska också komma ihåg att det finns komplexa vindmönster i det här området. Men min bedömning är att våtverksslammet har den klart största andelen av arsenik i det här området. Det här dammet hamnar på kläder, skor, hud och sprids genom lokala vindar, påpekade Christopher Kim.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen