USA-bomber skakar IS-fäste i Syrien

För första gången under det syriska inbördeskriget fäller USA och dess allierade bomber inne i landet. Målet: fästen för extremistiska jihadistrebeller, inklusive gruppen Islamiska statens "huvudstad" al-Raqqa.

2014-09-23 17:12

Eldklot, följda av ett muller som åska, lyser upp den mörka natten i videoinspelningarna som uppges föreställa de första USA-ledda bombräderna mot väpnade grupper i Syriens tre år gamla inbördeskrig. Bombattackerna riktades mot al-Raqqa, "högkvarter" för den militanta jihadistgruppen Islamiska staten (IS), tidigare Isis, men även mot Nusrafronten, al-Qaidas officiella gren i Syrien. Dussintals medlemmar av grupperna ska ha dödats, enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon gick ut med beskedet om anfallen under natten till tisdagen, svensk tid.

- Jag kan bekräfta att USA:s militär tillsammans med styrkor från allierade länder genomför en militäroperation mot IS-terrorister i Syrien, med en kombination av jaktflyg, bombplan och Tomahawk-robotar, säger presschefen John Kirby.

Enligt Pentagon deltog bland annat Saudiarabien, Jordanien och Qatar när mer än 160 projektiler släpptes över Syrien.

Kobane omringat Bombningarna kommer efter en helg då IS omringat den huvudsakligen kurdiska staden Kobane, som på arabiska heter Ayn al-Arab, i norr. Över 130 000 människor från området har sedan i fredags flytt till Turkiet och FN förbereder sig nu på att stadens hela befolkning på 400 000 kan komma att fly.

- Det pågår hårda strider och granateld som har tvingat bort folket, berättar Idriss Nassan, kantonen Kobanes biträdande minister för internationella relationer i telefon till TT inifrån den belägrade staden.

Trots att IS-styrkor vid Kobane inte bombades under natten hoppas Nassan att eventuella framtida USA-anfall kan ge kurdiska YPG-styrkor överhanden mot IS.

- Vi tror att läget kan förändras av flygräder som slår mot IS, säger han.

Syrien förvarnades Enligt statliga syriska medier förvarnades Syriens regering om de USA-ledda anfallen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

- Amerikanerna hade informerat den syriske representanten i FN att attacker mot terroristerna i IS skulle utföras i Raqqa, meddelar utrikesdepartementet i Damaskus.

Amerikanska UD betonar dock i ett uttalande citerat av AFP att de inte bett om tillstånd innan bombningarna eller koordinerat dem med Syrien. Ett militärt samarbete är målet för Damaskus-regimen, i hopp om att väst tvingas välja mellan president Bashar al-Assad och IS. Syrien framhåller också att man stödjer "alla internationella insatser" för att strida mot jihadister, enligt nyhetsbyrån AFP.

USA och många av dess allierade har uttryckt allt större ilska över IS brutala framfart, men har samtidigt dragit sig för att närma sig en regim man upprepade gånger fördömt och anklagar för kemvapenattacker mot sitt eget folk. Det finns också oro för att ett samarbete med al-Assad kan stöta bort den sunnitiska majoritetsbefolkning som rebellerna till största del kommer från.

Delade känslor Flera syriska oppositionella som TT talat med uttrycker stöd för bombräderna mot IS.

- Vi har välkomnat de här flygbombningarna, säger Monzer Akbik, Syriska oppositionsalliansens särskilda sändebud, i telefon till TT.

- Jag tror att det här kommer att ha en positiv påverkan på vår kamp för frihet och demokrati.

Andra oppositionella anklagar däremot omvärlden för att ignorera övergrepp begångna av regeringen.

- Folk är missnöjda, IS är en kriminell grupp men regimen är mycket värre, säger Abdurrahman Saleh, aktivist från den islamistiska rebellgruppen Islamiska fronten, i telefon till TT från turkiska sidan om gränsen.

Islamiska fronten har stridit mot IS och han beskriver gruppen som en "extremistisk terroristgrupp". Men han säger även att civila dödsoffer, som det efter natten finns uppgifter om, och en ovilja att slå mot regimen kan öka stödet för IS i delar av befolkningen.

- De får intrycket av att USA och andra länder stödjer al-Assad mot dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!