– Det var för hög risk för oss att ta emot pengarna, säger generaldirektören Katinka Lindholm vid Sverige för UNHCR, till Västerbottens-Kuriren.
– Vi tycker att det är jättetråkigt att de inte vill ha pengarna, vi ville göra en god sak i den värld vi lever i nu, säger Peter Hansson, personalchef vid Boliden gruvor i Sverige.
Bred uppslutning
Gruvbolaget Boliden AB har verksamhet på flera håll, sammanlagt har koncernen 4900 medarbetare i fyra länder. I Sverige har de verksamhet i bland annat Kristinebergsgruvan i Lycksele och i Aitikgruvan i Norrbotten. Inför julen kom den svenska gruvverksamheten samt dess staber tillsammans med fackförbunden överens om att inte ge några julklappar till personalen för att i stället skänka den summan till FN:s flyktingorgan UNCHR.
– Det har varit en bred uppslutning i frågan och den är förankrad med fackförbunden, det kändes väldigt aktuellt att göra en sån här sak. Men de gör väl en scanning av alla bolag som ger pengar och då tyckte de att de inte kunde ta emot dem, säger Peter Hansson.
400 000 kronor
I Sverige har Boliden tusentals anställda och det var en ansenlig summa pengar som Boliden därför skänkte till UNHCR.
– Jag vill inte säga hur mycket pengar det handlar om, men det är den summa som skulle ha gått till julklappar till personalen, säger Peter Hansson.
Katinka Lindholm, generaldirektör vid Sverige för UNHCR, insamlingsorganet för UNHCR i Sverige, bekräftar att de nekat att ta emot Bolidens pengar som enligt henne var en summa på omkring 400 000 kronor.
– Alltid när vi får pengar från företag så gör vi en screening för att se så att de följer vår policy, det gör vi för att se om det finns någon anledning till att vi inte kan ta emot pengarna. När vi gjorde det på Boliden så kom det upp att den Andalusiska regeringen stämt ett spanskt dotterbolag till Boliden på grund av en miljöolycka, säger hon och berättar att Boliden hann betala in pengarna före screeningen, men att UNHCR nu betalat tillbaka dem.
VK har uppgifter om att ni också nekade pengarna på grund av gruvskandalen i Chile och där 800 chilenare nu stämt Boliden?
– Det var inte den som vi plockade upp, vi behövde inte gräva djupare utan vi såg detta om Andalusien och då ansåg vi att det inte var lämpligt för ett FN-organ att kopplas i hop med det.
Men pengarna hade ändå kommit till hjälp – kan inte det överväga?
– Inte i det här fallet. Det kan man ju säga om alla pengar i så fall, som pengar från vapenindustrin och annat. Vi har bestämt oss för var vi drar gränsen och när man jobbar med insamling av pengar handlar det om trovärdighet och att folk ska lita på oss och det går inte att talla på det. Det som är tråkigt är ju att pengarna gavs med god vilja, men vi måste ha vår policy och hålla oss till den, säger Katinka Lindholm.
Boliden kommer nu tillsammans med de fackliga organisationerna att välja en ny mottagare av pengarna.
Träff nästa vecka
Ola Holmström, som är ordförande i IF Metall vid Kristinebergsgruvan vill inte gå närmare in på att julklappspengarna nekats av UNHCR.
– Vi ska ha en träff i slutet av nästa vecka och då ska vi bland annat ta upp det här med pengar och julklappar. Jag vet att det har varit något strul, men exakt vad vill jag inte kommentera, säger han.
Elin Turborn// Västerbottens-Kuriren