Flera vägar översvämmade

I Lugnet. Foto: Läsarbild

Flera vägar, både kommunala och de som sköts av Trafikverket, har stängts av på grund av översvämning.

På väg 729 mellan Lugnet och Söderby, strax öster om Bygdsiljum, är det stängt för genomfart.Vägen har svämmat över och går inte att passera. Trafikverket meddelar att vägen beräknas vara avstängd fram till måndag klockan 16.

Även i Hökmark har en väg svämmat över och vägen tagit skada. Läsarbilen här intill är tagen klockan 11.25 i dag.

Uppdatering 13.10

Ulf Ståhl är enhetschef vid samhällsbyggnad vid Skellefteå kommun och konstaterar att problemen är väldigt lokala och drabbat vägar söder om stan. Han har fått stänga av två kommunala vägar under dagen på grund av översvämning.

– En i Kroknäs/Övre Bäck och en i Östra Blisterliden. Det har varit kaotiskt, regnet ställde verkligen till det, säger han till Norran.

I Selet, Lövånger håller kommunen på att arbeta med vägen och det är osäkert om den kommer att behöva stängas av.

Ulf Ståhl säger att det inte går att göra något med de avstängda vägarna fram till att vattnet har sjunkit undan.

– Ger det bara tusan i att regna så kommer det nog att sjunka undan ganska snabbt. Målsättningen är att vi ska åtgärda vägarna under måndag och tisdag.

Ulf Ståhl har jobbat med vägar söder om Skellefteå i många år och kan inte påminna sig om att vårfloden har stigit såhär mycket på ett dygn tidigare.

– Det finns ganska mycket snö kvar i skogen och så har det varit nattkallt så det har tinat så försiktigt. Men plötsligt så hände det. Kring Bjuröklubb kom det till exempel 35 mm regn. Flera husägare kring Bjuröklubb, Lövånger, Holmsvattnet och innanför Burträsk fick vattenfyllda källare, säger han.

Trafikverket har också haft problem under natten med E 4 mellan Bureå och Holmsvattnet. I dag fick man arbeta med att få bort vatten från viadukten i centrala Skellefteå som du kan läsa mer om här. 

Uppdatering 13.51

Trafikverket meddelar att de stängt av två vägar under dagen, väg 729 i Lugnet, samt väg 820, strax söder om Bureå mellan Långbacka och Granboda.

– På väg 820 kommer med största sannolikhet trafiken att kunna sättas igång innan entreprenören går hem i dag, säger Maria Tenskog, projektledare för drift och underhåll vid Trafikverket.

Ambitionen är också att väg 729 ska vara åtgärdad innan arbetsdagen är slut.

– Men det är där oklart om de kommer att våga släppa på trafiken på grund av bärigheten. Men de jobbar så gott de kan, säger Maria Tenskog.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen