Två nya straff för unga kan införas

Regeringen vill se nya typer av straff för unga brottslingar. En utredning lägger idag fram förslag för att förhindra återfall i brott.

2017-06-20 16:15

- Det är viktigt att bryta den utvecklingen så tidigt som möjligt, fortsätter Johansson.

Regeringen vill se nya former av straff för unga brottslingar och har tillsatt en utredning som nu presenterar sina förslag.

Två nya typer av straff föreslås för dem som begår brott när de är mellan 15 och 17 år gamla: ungdomstillsyn och ungdomsövervakning.

- Jag kan se att de här förslagen praktiskt kommer att göra stor nytta, säger utredaren, hovrättsråd Karin Sandahl.

Utredningen bedömer att omkring 700 personer kan omfattas av ungdomstillsyn och cirka 250 personer av ungdomsövervakning.

Begränsa rörelsefrihetenUngdomstillsyn innebär att den dömde måste hålla kontakt med en stödperson och dessutom delta i särskild verksamhet likt dagens ungdomstjänst. Det ska kunna utdömas i mellan en och sex månader. Tanken är att samtalen med kontaktpersonen och den särskilda verksamheten ska uppgå till fem timmar i veckan.

Ungdomsövervakning är mer ingripande och kan innehålla tydliga begränsningar av rörelsefriheten, som förbud att lämna bostaden på helgkvällar eller vistas på vissa platser. Inskränkningarna ska kunna kontrolleras med elektroniska hjälpmedel. Utredningen föreslår att det straffet ska utdömas i mellan sex månader och ett år.

Båda straffen ska kunna utdömas utan samtycke av den dömde eller dennes vårdnadshavare och strafftiden ska fastslås av domstolen precis som vid andra straff.

Moderaterna välkomnarJustitieminister Morgan Johansson (S) välkomnar förslagen och har inga större invändningar, men vill att de ska kunna införas snabbare än utredarens förslag, som är den 1 juli 2019. Det glädjer justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M).

- Jag välkomnar det, och från riksdagens sida är vi beredda att snabbt behandla detta. Det är en mycket allvarlig situation vi har i Sverige med stora problem med kriminalitet kopplat till ungdomar, säger han.

I dag döms unga som begår brott innan de fyllt 18 år normalt till böter eller någon av de särskilda ungdomspåföljder som finns. De är ungdomsvård, ungdomstjänst eller sluten ungdomsvård.

Frågan om så kallade jourdomstolar som snabbt ska kunna döma ut påföljder för vissa brott utreds. Ett betänkande väntas i slutet av sommaren. Statsminister Stefan Löfven (S) sade i våras att han även vill se över straffrabatten för unga brottslingar mellan 18 och 21 år. Det välkomnades av de borgerliga partierna och SD som redan driver sådana förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!