Tre attacker på en dag i Kabul

Tre attacker skakade Afghanistans huvudstad Kabul på torsdagen. Samtidigt har parlamentet godkänt de avtal som låter 12 500 utländska soldater stanna i landet nästa år.

2014-11-27 23:06

Två anställda på den brittiska ambassaden fanns bland minst sex dödsoffer till följd av den första attacken på morgonen. Taket blåstes av och den brittiska ambassadens fyrhjulsdrivna bil kastades omkull när en bomb detonerade på en av Kabuls huvudvägar, Jalalabad Road, skriver nyhetsbyrån AFP. Två anställda på ambassaden, en afghan och en brittisk säkerhetsanställd, dödades tillsammans med ytterligare minst fyra personer.

Flera skadade Dessutom skadades ett 30-tal personer, däribland flera barn, i den senaste av flera våldsamma attacker som skakat staden bara de senaste veckorna.

- Jag såg fem-sex totalförstörda bilar och stora skador på butikerna. Det brittiska ambassadfordonet var helt förstört. Den här vägen är mycket farlig, där finns många utländska baser, rapporterar den Kabulbaserade journalisten Mustafa Deveci från platsen till The Guardian.

Senare på torsdagen rapporterades om ytterligare explosioner och skottlossning från ett område i vilket många ambassader och internationella organisationer ligger. Ett vandrarhem uppges ha varit målet. Explosioner och skottlossning kunde sedan höras för en tredje gång kring midnatt. Talibanerna tog på sig ansvaret för de första två attackerna, skriver Reuters.

Enligt svenska utrikesdepartementet finns inga uppgifter om skadade svenskar, men en av attackerna ska ha inträffat en kilometer från den svenska ambassaden.

Godkände säkerhetsavtal Samtidigt har överhuset i det afghanska parlamentet godkänt det bilaterala säkerhetsavtalet (BSA) med USA, och ett liknande med Nato, som låter 12 500 utländska soldater stanna i landet nästa år, skriver AFP. Avtalen var under president Hamid Karzai en källa till oenighet mellan regeringen och dess allierade. Men hans efterträdare Ashraf Ghani såg till att de undertecknades så snart han tillträtt som president.

Nästa vecka står Storbritannien värd för ett möte om Afghanistans ekonomi i London. Nyligen lämnade den sista militära personalen från landets Royal Air Force södra Afghanistan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!