Tiotal bilar havererade efter att ha tankats i Kåge

Ett stort antal bilar havererade och fick bärgas efter att ha tankat vid Preem i Kåge i fredags. Anledningen är att vatten kommit in i pumpstationen. ”Jag har ingen aning hur mycket det här kommer att gå på”, säger Peter Ellingsen, en av de drabbade.

Peters sambo tankade sin bil vid lunch på fredagen. Tio minuter senare ringde hon upp honom.

– Hon berättade att bilen tände till men tvärdog. Hon provade några gånger, sedan fick jag köra dit för att också testa, säger han.

Efter diverse försök bogserade han hem bilen.

– Jag tänkte att det var något jag kunde fixa själv. Sedan åkte jag tillbaka till Preem och där var en bilist som tankat samtidigt som mig fortfarande kvar.

Bilisten, och ytterligare några till, hade alla samma problem: de fick motorstopp när de skulle starta. Bärgare kallades till platsen för att föra bilarna till en verkstad.

– Jag hörde att det var över elva bilar som fått problem. Jag har ingen aning hur mycket det här kommer att gå på. Det har säkert kommit vatten ända in till spridarna, det måste vara överallt, säger Peter Ellingsen. 

Startat utredning

Niclas Brantingson, presschef vid Preem, säger att det hittills kommit in mellan sju och tio reklamationer.

– Det var vatten som hade kommit in i pumpen, vilket var rätt tydligt då det var grumligt. Vi har startat en utredning för att ta reda på vad som har hänt. Jag vill inte spekulera i anledningen i nuläget, säger han.

De drabbade kommer att bli kompenserade.

– Vi betalar de reklamationer som kommit in med hyrbil, lagning, bärgning och så vidare.

Det är oklart när pumpen är igång igen. 

– Den har varit avstängd sedan i fredags. Jag vet inte mer än att vi vill få igång den så snabbt som möjligt. Innan dess måste vi säkerställa kvalitén.

Hur kommer det sig att så många bilägare hann drabbas innan pumpen stängdes av?

– För det första är det svårt för oss att agera innan vi har fått in en reklamation. Sedan har vi standardprocedurer, kontrollprover, för att säkerställa vad som är fel. Vi agerade så fort vi fick vetskap om saken, sedan hann ett antal fordon tankas emellan. 

Är det vanligt att sådant här förekommer?

– Nej, det är inte så vanligt att det händer varje vecka men det förekommer. Då och då kan det rinna in vatten på något sätt, säger Niclas Brantingson. 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen