”Vi är alla systrar och bröder”

Notera att denna artikel är från 2016
Talade. Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson höll tal. Foto: Carina Kvist.
Tillsammans. Det var många som tågade från Folkparken till torget där arrangemanget ”Tillsammans för Skellefteå” hölls i lördags. Foto: Carina Kvist.
Gott. Anita och Bosse Gunnarsson smakade på bröd från Kongo. Foto: Carina Kvist.
Stod upp. Torbjörn Norlund och barnbarnet Eddie Norlund med sin pappa Johan Norlund tycker att det är viktigt att stå tillsammans mot rasism. Foto: Carina Kvist.
Trivdes. Agdas Hashemi, Hlimaa Sadigee, Zubaida Akberi, Shakila Panahi och Sami Alizade bjöd på matbröd från Afghanistan. Foto: Carina Kvist.
Dansade. Mamma Kezian och döttrarna Agnes, Keziah, Ochwo, Alice och Prayer dansade på scenen. Foto: Carina Kvist.

I lördags hölls det årliga arrangemanget ”Tillsammans för Skellefteå mot rasism”. ”Det är ett viktigt budskap och vi är starka tillsammans. Vi är alla systrar och bröder”, säger Sami Alizade, som deltog i arrangemanget på torget.

Det var många som stod upp för mångfalden i samhället och tågade från Folkparken till torget. Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson inledde sitt tal med orden.

– Vi ser att vi når framgång genom att utveckla och göra saker tillsammans med andra. Ett nytt Skellefteå växer fram och det är något viktigt och positivt som vi ska ta vara på. Mångfald är en förutsättning för utveckling och det är viktigt att vi alla står upp för den. Här i kommunen har vi ett mål om 80 000 invånare år 2030 och det målet kommer att nås om människor känner att Skellefteå kommun är en plats för alla. En plats där alla människor har samma värde.

Bjöd på bröd

Från scenen hölls musik- och dansunderhållning och under tiden kunde besökarna gå runt och provsmaka bröd från Ghana, Uganda, Somalia, Kongo, Tyskland och Afghanistan. Vid ett av borden fanns Agdas Hashemi, Hlimaa Sadigee, Zubaida Akberi, Shakila Panahi, Sara Khavar och Sami Alizade som bjöd på matbröd från Afghanistan.

– Vi började baka klockan 6 i morse och blev klara precis innan vi skulle tåga från Folkparken. Det blev fyra olika matbröd, säger Sami och räknar upp Afghanbröd, Sambusa, Shirini och Chapatibröd.

Besökarna Anna och Bosse Gunnarsson verkade trivas och passade på att smaka på bröd från Kongo.

Det här är verkligen ett bra sätt att mixa människor från olika länder och kulturer.

– Det är spännande att smaka bröd från olika länder men framförallt är det här ett bra arrangemang med ett viktigt budskap, säger Anna och får medhåll av Bosse som tillägger.

– Det här är verkligen ett bra sätt att mixa människor från olika länder och kulturer.

 

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen