Sverige förlorar viktig vän i EU

Att de som vill att Storbritannien ska lämna EU vunnit folkomröstningen innebär att Europasamarbetet måste stärkas ytterligare, anser EU-minister Ann Linde (S). - När jag vaknade i morse tänkte jag att det blir en midsommarafton när blommorna slokar.(TT)

2016-06-24 15:57

Resultatet av den brittiska folkomröstningen kom som en chock för många EU-ledare.

- Detta var inte vad jag hoppats på, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Han anser att valresultatet är "allvarligt", främst för Storbritannien. Enligt Löfven hade britterna haft mycket att vinna på att stanna kvar i EU när det gäller jobb och tillväxt.

Men Löfven betecknar också valresultatet som en "väckarklocka" för Europa. Han anser att EU nu måste utvecklas och bli bättre, samtidigt som unionen måste hålla ihop för att klara gemensamma utmaningar som migration, klimathotet och ekonomin.

Inte straffaSverige förlorar nu en viktig samarbetspartner i EU. Tillsammans med Storbritannien har svenska regeringar till exempel kämpat för att hålla nere EU:s budget, för att få inflytande i euroländers beslutsfattande, för att stärka EU:s konkurrenskraft, för en ambitiös klimatpolitik och för frihandel.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är oroad för att EU ska blir mer slutet och protektionistiskt när frihandelsvännen Storbritannien lämnar. Han uppmanar också regeringen för att arbeta för att EU inte ska "straffa" Storbritannien med dåliga utträdesvillkor.

- Om vi inte upprätthåller handel och fri rörlighet med Storbritannien så kommer det att drabba våra ekonomier mycket värre, säger Thorwaldsson.

OsäkerhetStatsminister Löfven uppger att både han och EU:s ordförande Donald Tusk anser att EU "så långt det är möjligt" ska behålla goda relationer med Storbritannien. Löfven försöker lugna de svenska företag som verkar i Storbritannien och de runt 100 000 svenskar som bor där.

- Vi kommer att hitta former för samarbete med Storbritannien, säger han.

Runt tio procent av svensk export går till Storbritannien. Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne ser ett brittiskt utträde som ett hårt slag.

- På kort sikt blir det en väldig osäkerhet för de runt 1 000 svenska företag som är verksamma i England. De måste fundera på om de ska lämna eller vara kvar, säger Lemne.

Höjer tonenÄven i Sverige höjer nu EU-kritiker tonen efter de brittiska EU-motståndarnas valseger.

- Vi vill omförhandla det svenska EU-medlemskapet och ordentligt minska EU:s makt, säger Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt.

V avvaktar dock med att kräva en ny folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet tills villkoren för det brittiska utträdet bestämts.

Även Sverigedemokraterna (SD) vill att regeringen tar initiativ till att omförhandla villkoren för det svenska medlemskapet och att det sedan hålls en folkomröstning om resultatet.

"Rejäl näsknäpp"SD har länge krävt en folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet.

- Det är klart att detta stärks nu och legitimiteten för det kravet ökar, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Han glädjer sig över valresultatet i Storbritannien.

- Det här är oerhört positivt för Storbritannien, men framförallt för framtiden för det europeiska samarbetet. Nu har eliten i Bryssel fått en rejäl näsknäpp och det är precis vad som behövs, säger SD-ledaren.

Statsminister Löfven kallar V:s och SD:s krav på att omförhandla Sveriges EU-medlemskap för "direkt oansvariga".

Stå upp för EUEnligt honom har EU-samarbetet blivit än viktigare för Sverige och en ny EU-folkomröstning är inte aktuellt.

Statsministern ska på måndag ha möte med de borgerliga partiledarna för att diskutera läget. Moderatledaren Anna Kinberg Batra tycker att regeringen nu behöver vara mer aktiv i EU.

- Utan Storbritannien behöver Sverige fördjupa samarbetet med andra länder som också vill driva på frihandel, öppenhet och bättre konkurrenskraft, säger hon.

Liberalernas Jan Björklund anser att det är dags för många partier i Europa, inklusive svenska socialdemokrater, att tydligt stå upp för EU-samarbetet inför sina väljare.

- Stefan Löfven och (utrikesminister) Margot Wallström är EU-förespråkare, men det är sällan de tar matchen mot vänstern som är EU-kritisk, säger Björklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!