Stort jubileum för anrik folkhögskola: ”Blickar framåt”

Notera att denna artikel är från 2016

Edelviks folkhögskola har sedan starten 1941 tillhandahållit utbildning från den harmoniska herrgården i Burträsk. Detta har nu firats genom en stor jubileumsmiddag. ”Vi vill visa att vi fortfarande finns”, säger rektorn Per Larsson.

Belagd vid Burträsket har gården, som uppfördes av Gustaf Edelstam 1817, legat som grund för den anrika folkhögskolan. De slog upp portarna 1941 och utgör idag en del av ett större lantgods där det finns allt från konferensanläggning till konserthus.

Stor variation

De erbjuder i dagsläget en rad estetiskt riktade studier på Edelviks folkhögskola, men har länge varit ett lärosäte med stor variation.

– Idag har vi allt från allmänna kurser där man kan läsa in behörighet för högskola, till grundskola och konst- och teaterkurser, berättar rektorn Per Larsson.

Han berättar att de även tillhandahåller utbildning för seniorer och folk som drabbats av stroke.

– Vi har många kurser på både hel- och deltid, och vi har även senior- och afasikurser.

Blandade blickar

Skolan, vars huvudman är Svenska kyrkan, har nu huserat på herrgården i Burträsk i 75 år, men rektor Larsson vill inte stanna där.

I ett sånt här läge är det viktigt att vi inte bara blickar bakåt, utan även tänker på skolans framtid.

– I ett sånt här läge är det viktigt att vi inte bara blickar bakåt, utan även tänker på skolans framtid, förklarar han.

De vidgade sina vyer kring 1975 och började då erbjuda utbildningar inom konst och teater.

– Vi har idag en konstutbildning på hel- och deltid, sedan en skådespelarutbildning med fokus på film.

Friskt firande

De har inlett jubileumsåret med en konstutställning från gamla elever. Under tisdagen firade de ytterligare med en stor middag på skolan.

– Vi bjöd in allt från tidigare elever och anställda till företagare och folk från kyrkan.

Runt hundra personer gästade det praktfulla evenemanget där man återblickade på skolans historia med berättande och annan underhållning.

– Det var 75 år sen allt startade och vi vill visa på att vi fortfarande finns, avslutar Per Larsson.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen