Stor ökning av personer som ansöker om skuldsanering i Västerbotten

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under första halvåret 2017 ansökte 212 svårt skuldsatta västerbottningar om skuldsanering. Det är en ökning med 88 procent jämfört med samma period förra året, visar statistik från Kronofogden som Visma har sammanställt.

Den 1 november 2016 genomfördes en lagändring, som gjort det både enklare att ansöka om och genomgå skuldsanering.

– Vi ser att de nya reglerna kring skuldsanering har haft direkt påverkan på antalet ansökningar, i och med den stora ökningen på kort tid. Förhoppningsvis kan fler bli hjälpta att på sikt bli fria från svår skuldsättning, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors.

På riksnivå ökade antalet personer som vill få skuldsanering med 111 procent, till 10 622 personer.

Antalet personer som ansökte om skuldsanering ökade i alla län, och i 14 av 21 län har siffran minst fördubblats. Störst procentuella ökning finns i Kronobergs län med 232 procent. På Gotland var ökningen som minst med 36 procent. De senaste fem åren har det totala antalet ansökningar om skuldsanering ökat med 108 procent i hela riket och med 93 procenti Västerbottens län.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen