Står fast vid löftet om byggstart

”Vi står fast vid löftet, byggstart av Norrbotniabanan kommer att ske under 2018”. Maja Zackriksson, pressekretare hos infrastrukturministern Ann Johansson, säger att inget har förändrats, projektet är hårt prioriterat.

Det väckte en del uppmärksamhet när infrastrukturministern höll presskonferens i fredags kring de direktiv som regeringen lämnat till Trafikverket. Norrbotniabanan nämndes inte vid pressträffen. Däremot uttalades att sträckan Lund-Hässleholm är prioriterat när det gäller höghastighetståg.

– Vi vill nu Trafikverkets syn på prioriteringar inför framtiden. Detta innebär dock inte att Norrbotniananan på något sätt är nedprioriterat, säger Maja Zackriksson som poängterar att under nästa år ska byggstart ske genom att sträckan Umeå-Dåvamyran byggs.

Till denna sträcka måste det alltså fram budgetmedel, pengar som inte finns avsatta i dagsläget. Därefter återstår mångmiljardbelopp för att projektet ska kunna färdigställas.

– Givetvis är det så. Men som regeringen står vi fast vid löftena kring Norrbotniabanan.

Riksdagsledamoten Helena Lindahl, Centern, har vänt sig till infrastrukturministern i sociala medier med frågan varför regeringen i fredags inte nämnde Norrbotniabanan, fokus låg i stället på stambanor för höghastighetståg.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen