Festivaler går samman för att motverka sexuella övergrepp

Notera att denna artikel är från 2016

I somras pågick en intensiv debatt kring mäns övergrepp mot kvinnor i samband med musikfestivaler. Nu går Stadsfesten, Trästockfestivalen och andra konsertarrangörer runt om i landet samman för att försöka få ett slut på övergreppen.

Tillsammans med RFSU ska Livemusik Sverige arbeta för att motverka sexuella övergrepp och stärka allas rätt att bestämma över sin sexualitet och sina kroppar vid konserter och musikfestivaler.

– Vi tror att vi tillsammans tillför expertis från våra respektive områden. Vi kan musikarrangemang och allt vad det innebär medan RFSU står för kunskap kring förebyggande arbete och ömsesidighet mellan människor. Tillsammans vill vi arbeta för en miljö där alla människor har rätt till kroppslig integritet och sexuell frihet där man bestämmer över sitt eget liv, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig för Livemusik Sverige, i ett pressmeddelande.

Stadsfesten och Trästockfestivalen är båda med i Livemusik Sverige.

– Livemusik Sverige har en arbetsgrupp där den här typen av frågor har kommit upp och så kom de också i kontakt med RFSU och då sa vi att vi ska hitta ett samarbete, bland annat se vilka utbildningsinsatser som behöver göras för att få alla synkade. Det här är en punkt som vi kommer jobba med mycket framöver, säger Gunnar Karlsson, Stadsfesten, som den gångna helgen var ner till Göteborg.

– Då var vi ett 60-tal personer på plats från Livemusik Sverige och RFSU var också med. Alla är helt med om att det här måste göras, det är ju ett samhällsproblem, inte bara något som finns på festivaler, säger Gunnar Karlsson.

Här i Skellefteå finns sedan tidigare i år en arbetsgrupp där bland annat polis, krogar och arrangörer ingår och arbetar med frågorna.

Gruppen hade ett möte före sommaren och ett möte efter.

– Vi hade det väldigt väl förspänt under Stadsfesten i sommar, vi hade fått ut informationen till våra 60 ordningsvakter, hade bra bevakning från olika tak, säger Gunnar Karlsson och tillägger.

– När det händer något så är det ganska snabba ryck, det är viktigt för att förövarna inte ska rinna en ur händerna och för att det ska bli bli snabba och bra utredningar.

Samarbetet mellan Livemusik Sverige och RFSU är väldigt nytt, men det som är klart är att samarbetet har två tydliga syften.

– Livemusik Sverige har 120 medlemmar och de anordnar 10 000 spelningar per år. Därför har vi många bra och stora plattformar där man kan nå ut till en väldigt stor publik. Så det blir en möjlighet för RFSU att hålla olika kampanjer och för att finnas på plats och sedan ska RFSU även kunna hjälpa oss att utbilda våra medlemmar, säger Elisabeth Rosenbrand, talesperson Livemusik Sverige.

Mer från Nyheter

Artiklar från 19 februari 2018

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen