Sommar riktig sockerfälla för barn

En glass om dagen håller doktorn från magen. Eller? Semestern kan bli en riktig sockerfälla för barn, när familjen unnar sig och när törsten i hettan släcks av litervis av saft - en dryck barn rekommenderas dricka max ett glas av per dag.

2014-08-01 08:09

Svensk forskning som presenterades tidigare i sommar visar att europeiska barn får i sig ett hekto rent socker om dagen. På tok för mycket, menar forskare. Allra högst är sockerintaget under veckans lediga dagar.

- Att föräldrar låter sina barn äta mer socker under helger tror jag beror på att föräldrarna vill unna sig själva något sött. Det är även lätt att bli "fartblind" och inte se hur mycket socker barnen får i sig totalt, säger Christel Larsson, professor i kostvetenskap vid Göteborgs universitet, som lett den svenska grenen av studien.

När semesterns långa rad av lediga dagar tar vid riskerar helgens sockerintag att bli vardag.

- Så är det absolut. Godsaker är kopplat till avkoppling och man tar semester från regler, säger Lena Ljungkrona-Falk, barndietist på Dietisternas riksförbund.

Sockriga bullar på stranden, saft och läsk hamnar på menyn.

Enligt Livsmedelsverkets och WHO:s rekommendationer bör ett barn få i sig en maximal daglig dos socker motsvarande ett glas saft. Enligt Lena Ljungkrona-Falk är just söta drycker sommarens största bov.

- Man får i sig så otroligt mycket socker. Och det är lätt att dricka väldigt mycket.

Familjen Johnson-Magnusson från Sunnaryd som TT träffar i Göteborg håller med.

- Vi dricker aldrig läsk annars, men på sommaren blir det mycket saft och läsk som måltidsdryck. Man tappar sina rutiner, säger mamma Cecilia Magnusson.

Barnen Melker, 7, och Saga Johnson, 9, har fått strutglass och Coca-Cola.

- Vi äter tre glassar om dagen, säger Melker men blir rättad av mamma som menar att det räcker med en.

Får barnen i sig mycket sockerrika produkter under perioder är risken att de tappar aptiten på vanlig näringsrik mat, konstaterar professor Christel Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!