Snö ställer till det för påsktrafiken

Skärtorsdagen är en av årets största trafikdagar. Trafikverket har vidtagit åtgärder för att minska antalet olyckor. Samtidigt faller snön i flera län.

2017-04-13 16:26

Redan under torsdagseftermiddagen har flera olyckor skett i påsktrafiken.

- Det inträffar en del olyckor men inget som föranlett stora avstängningar, säger Pär Aronsson på Trafikverkets pressjour.

Och snön som faller i mellersta Sverige ställer till problem. Vid 14-tiden varnar SMHI för snöfall i följande län: Kalmar, Östergötland, Örebro, Värmland och Dalarna.

Vid vinterväglag är det tillåtet att använda vinterdäck och dubbdäck, och polisen i Dalarna uppmanar människor att byta tillbaka till vinterdäck, enligt P4 Dalarna. I Jönköping tänker polisen inte bötfälla de som har dubbdäck, vilket är tillåtet att ha fram till 15 april.

OmkörningsförbudMötesfria vägar separerade med mitträcken är att föredra i påsktrafiken. Samtidigt är hastigheten ofta lägre på vägar med fartkameror. Uppmaningen är att anpassa hastigheten efter väglaget, hålla avstånd och självklart använda bilbälte.

- Vi har infört omkörningsförbud på E4 norr om Gävle. Det är avstängt för att minimera riskerna att det ska inträffa olyckor, säger Pär Aronsson.

Generellt sett flödar trafiken tät utifrån storstäderna och på vägarna mot fjällen. Särskilt E45 mellan Göteborg och Åre, E20 mellan Stockholm och Göteborg, riksväg 66 mot Sälen och E14 är hårt ansatta.

- Det är väldigt intensiv trafik på många sträckor, framför allt på skärtorsdagen på eftermiddagen och annandag påsk när folk återvänder.

Inga extra resurserTrafikpolisen i Västra Götaland har en stor insats i Strömstad dit norrmän vallfärdar för att fira påsk. Jan Bertilson, gruppchef på trafikpolisen i region Väst, har en lång dag framför sig. Han upplever att trafikanter över tid, sett fem år tillbaka, har blivit mindre hänsynstagande.

Trafikpolisen tillskjuts inte heller någon extra personal under påsk.

- Det är inte optimalt, det är klart att tempot och aggressiviteten har ökat på det större vägnätet.

Han vill skicka med ett budskap till alla som rullar på vägarna.

- Vi måste visa hänsyn till varandra i trafiken så att alla kommer fram till våra nära och kära på ett säkert sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!