Skellefteå kan få sin varmaste sommardag hittills

Högsommarvärmen har aldrig nått upp till Skellefteå i sommar. I morgon kan det bli ändring på det. ”Ni kan få sommarens högsta temperaturer”, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

För att ett område ska få högsommarvärme måste luften komma upp till minst 25 plusgrader och den högsta temperaturen som uppmätts vid Skellefteå Airport i år är 24,6. Det var i slutet av juni.

Enligt den nuvarande prognosen kan det temperaturrekordet slås under lördagseftermiddagen.

– Det kommer in tillfälligt varmare luft över Sverige från Europa. Redan på söndag väntas lägre temperaturer, men i morgon kan det komma upp i kring 25 plusgrader i ert område, säger Sofia Söderberg. 

Molnen kan sänka

Det enda som kan sänka temperaturen är potentiella moln som drar in över norra Västerbotten på lördagen. Frågan är när. 

– Jag har fått lite olika bud på hur fort molnigheten ökar. Det blir soligt till en början, men framåt dan ökar molnen. Det beror lite på om de kommer tidigt på eftermiddagen eller senare på eftermiddagen.

Om solen får värma luften under en större delen av dagen lär Skellefteå få sin varmaste sommardag hittills.

– Enligt den senaste prognosen har ni inte så mycket moln fram till 14-tiden och då ska ni nog kunna komma upp till ungefär 25 grader. Ni kan få högsommarvärme, säger Sofia Söderberg. 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen