SMHI: Snökaos drabbar Mellansverige

Snön vräker ner. Lastbilar har kört fast och blockerar vägar. SMHI har utfärdat flera varningar för den blöta, vita massan i Mellansverige.

2017-04-24 22:40

En klass 2-varning för snö och blötsnö har utfärdats i Gävleborgs län det närmaste dygnet. Enligt prognosen kommer ett snöfall in under måndagskvällen som intensifieras under natten.

Fram till tisdag förmiddag kan fronten ge 10-30 centimeter snö, eller i södra delarna av länet blötsnö. I samband med nederbörden väntas också en frisk nordostlig vind.

- Nederbörden har på flera håll övergått i snö, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI, vid klockan 17.

Lastbilskaos i VärmlandKlass 1-varningar har också utfärdats i Värmlands län, Dalarna utom Dalafjällen, Örebro län, Västmanland, Uppsala län och Roslagskusten i Stockholms län. Nederbördsmängden varierar från tre millimeter snö i de ostliga länen till 20 centimeter i väst.

- På en del håll har snön lagt sig. Främst på gräsmattor och vägren men också på vägarna, så det gäller att ta det väldigt försiktigt, säger Alexandra Ohlsson.

I Värmland körde flera lastbilar fast i modden. På väg 63 blockerade två lastbilar vägen och tung trafik kunde inte passera.

Framåt tisdagsmorgonen kan temperaturen sjunka och vägarna istället bli isiga och hala. Snöovädret försvinner sedan, och inpå onsdag och torsdag väntas mest växlande molnighet i stora delar av landet.

Osäker valborgsprognosFör den som hoppas på en regnfri valborgsmässoafton på söndag gäller det att hålla alla tillgängliga tummar.

- Prognosen är väldigt osäker. Har vi tur att ett nederbördsområde ligger kvar i en bana över Baltikum och Finland ser det ut som Sverige kan få en solig kommande helg med växlande molnighet. Men rör det sig bara lite västligare kan vi få ostadigt väder med mer nederbörd, säger Alexandra Ohlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!