14 fällda björnar ska jämföras med fem i fjol och ingen året innan. Dessutom har länsstyrelsen i Västerbotten beviljat skyddsjakt på ytterligare åtta djur.
Men enligt Erik Lindberg, jakthandläggare på länsstyrelsen, beror inte det på att björnarna blivit fler. I stället hör det ihop med snötillgången i fjällen.
Dels har inte renarna tagit sig så långt upp som de brukar när de ska kalva, dels avslöjar spåren att det är björn som varit framme.
– Förr har renarna bara försvunnit. Nu är det uppenbart att det är björn som tagit dem, säger Erik Lindberg.
Jörgen Jonsson, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund, ser ytterligare en förklaring i att allt fler samebyar har upptäckt att det går att få igenom skyddsjakt.
Det kan i sin tur hänga ihop med ett riksdagsbeslut som säger att rennäringen inte ska behöva tåla större förluster än tio procent av renhjordens storlek.
Jörgen Jonsson framhåller också att en ökad skyddsjakt går att kompensera med en minskad licensjakt till hösten om det skulle behövas.
– Poängen måste ju vara att ta bort de skadegörande individerna först, säger han.
Det är också vid den här tiden, i samband med kalvningen, som rovdjuren orsakar mest skada för rennäringen. Nyfödda kalvar är lätta byten, dessutom kan dräktiga vajor stressas till att kasta kalven (få missfall).
– Många gånger skräms också vajor och renkalvar ner i vattendrag där de drunknar, säger Jörgen Jonsson.
Poängen måste ju vara att ta bort de skadegörande individerna först.
Ingen skyddsjakt på järv för samebySkyddsjakt på sex björnar i Jämtland