I spetsen går Lisette Mark, som tagit upp frågan med både skolan och tekniska nämnden.
Hon bor på Midsommartigen i östra Morö Backe, och det är i öst som det största problemen har dykt upp nu när Morö Backe-skolan renoveras.
Läs mer: Här berättar vi om renoveringen av skolan.
Treor, fyror och femmor är evakuerade till Guldskolan. Den ligger andra sidan av hårt trafikerade Torsgatan.
– Våra barn får den längsta omvägen när de ska fara till den "säkra" väg i gångtunneln som de blivit rekommenderade. Därmed är risken större att de genar och tar de två farligare korsningarna, säger Lisette.
Då gäller närmaste väg
Men inte nog med det. När skolskjutsen beräknas så görs det enligt regeln om närmaste väg.
Det innebär att bedömningen för sonen Joel Robertsson som går i tran, är gjord längs en av de farligare vägarna. Resultatet blev 1,6 km och avslag.
Samma sak gäller för Jenny Blylod som bor på Junistigen.
– Ändå har vi cirka 2,4 kilometers väg om barnen tar den säkra vägen, säger mamma Cecilia Blylod.
De två föräldrarna är kritiska till reglerna för skolskjuts, och anser att mätningen borde ha gjorts längs den skolväg som de faktiskt har blivit rekommenderade.
13 fick skolskjuts
Totalt är det 13 elever i trean som fått skolskjuts och 47 som nekats.
Bland fyror och femmor var det ingen som fick skolskjuts.
Några ärenden är fortfarande inte avgjorda.
Handläggaren följde då de ordinarie reglerna, vilket innebär att man i ett datasystem följer närmast tänkbara väg, vare sig det är en cykel- eller gångväg, lokalgata eller stor väg.
Bussen går inte ända fram
Ett barn som fick skolskjuts är Hugo Barkemo på Solstigen. Men det är inget som han nyttjar än så länge.
– Haken är att de får busskort till reguljär buss. Den erbjuder tyvärr ingen säker skolväg den heller, säger pappa Fredrik Barkemo.
Den turen går norr om Torsgatan och släpper av barnen vid en hållplats på Televägen strax intill en av de farliga korsningar som finns ner till skolan. Sedan ska eleverna gå bort till tunneln och gå under Torsgatan där.
– Men det finns risk att de genar, särskilt om de går i grupp och några väljer den närmaste vägen, säger Fredrik.
Åka tre olika fordon
Ytterligare en kritisk förälder är Per Lindholm med sonen Leo som bor i Boviksbadet.
– Han måste gå ända från E4 och ner till Guldskolan. Eller ta en krånglig väg via stan, med en taxi och två bussar. Det är helt orimligt så nu skjutsar vi honom både till och från skolan.
Bilskjuts har blivit en vanlig lösning, säger de tre föräldrarna, och värre torde det bli till vintern när det blir kallt och snö.
Drömmen är buss
– Helst skulle jag vilja ha en tillfällig ringlinje med buss genom Morö Backe, som går ända ner till skolan, säger Lisette Mark. De som har busskort kunde då åka gratis och övriga som vill åka med kunde betala.
– Annars borde det ordnas taxihämtning för alla barn som fått skolskjuts, anser Fredrik Barkemo. De skulle rymmas i en minibuss.
Missa inte: Här är stabschefens glädjebesked till föräldrarna.
Bakgrund: Här finns en tidigare artikel som tar upp oron för skolvägen.