Stort intresse för porrfilterfrågan

Ska det finnas porrfilter på elevernas datorer eller inte? Frågan debatterades på kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagen.

Många var talarna som hade åsikter om porrfilter efter att Lena Sandberg (KD) ställt en interpellation till Fredrik Stenberg (S), ordförande i för- och grundskolenämnden.

Lena Sandberg ifrågasatte varför man inte vill införa ett porrfilter i skolan. Att man räknar med att filtret mot porr ska finnas i barnens egna huvuden.

Hon fick stöd av Centern och Moderaterna. Carina Sundbom (C) pekade på att personaldatorerna har porrfilter, så varför har inte eleverna det.

Fredrik Stenbergs argument var att det vetenskapligt inte visat sig ha någon effekt med filter, att filter inte fungerar tillfredsställande – att det även filtrerar bort sådant som eleverna bör ha tillgång till. Dessutom filtrerar det inte bort allt skadligt material.

– Internet innehåller väldigt många hemskheter och man löser inte problemet genom att filtrera bort det som är hemskt. Ska vi välja bort ord som krokodil, som även kan vara en drog. Istället måste man prata om värdegrundsfrågor, sa Fredrik Stenberg.

Lena Sandberg pekade på att andra kommuner valt att ha filter. Hon ville även veta hur de kontrakt som eleverna har, som bland annat baseras på skolans värdegrund, följs upp.

Enligt Fredrik Stenberg följdes kontrakten upp.

– Det har varit porr på elevdatorer, precis som man hade porrtidningar på skolan förr, svarade han.

Men enligt honom upplever inte rektorerna något problem kring detta. Han meddelade att man kommer att följa frågan och forskning kring den.

Emilia Hallin (S) höll med, filter är inte vägen att gå. Hon var också kritisk till att filtrera bort ord associerade med porr då de även används i sexualupplysningssyfte, för dem som vill söka information.

– Jag vill inte att normen blir att sortera bort information för ungdomarna, sa hon.

 

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Artiklar från 16 februari 2018

Artiklar från 13 februari 2018

Artiklar från 9 februari 2018

Artiklar från 8 februari 2018

Artiklar från 6 februari 2018

Artiklar från 5 februari 2018

Artiklar från 29 januari 2018

Artiklar från 25 januari 2018

Artiklar från 24 januari 2018

Artiklar från 23 januari 2018

Artiklar från 18 januari 2018

Artiklar från 17 januari 2018

Artiklar från 13 januari 2018

Artiklar från 12 januari 2018

Artiklar från 11 januari 2018

Artiklar från 30 december 2017

Artiklar från 28 december 2017

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen