Beslutet om lönerna går inte ändra

De som är missnöjda med att de inte fick lärarlönelyftet kan vända sig till sin chef för samtal. Man kan också gå till sitt fack. Men själva beslutet om vem som får pengarna går inte ändra. Det säger för- och grundskolechefen Jan Söderström om den storm som utbrutit i skolan.

Skola och utbildning2016-10-24 07:20

Själva fördelningen har gjorts ensidigt av rektor utan någon förhandling eller annan inblandning av andra. Var och en av dem har valt ut 40 procent, två av fem, av sin personal till att få lönelyftet.

– Rektorerna ska inte förklara för de övriga varför personerna valdes. Det blir bara värre i relationerna om de ska stå i något personalmöte och lyfta upp de personernas styrkor.

Fakta: Dessa kriterier användes i urvalet.

Jan Söderström säger att principen ska vara att rätt personer väljs.

– Men jag förstår att de tycker det är svårt. Det är nog inga problem att plocka ut de första, men när du kommer till person nio och tio, om du totalt ska ge till tio är förstås svårt. Att avgöra vem som ligger strax över och strax under ribban.

"De kände vånda"

Arbetet inför fördelningen började redan i våras.

- Många rektorer sade oj, oj, oj, när de insåg vilket stort ansvar som skulle ligga på dem, och anade vad det kunde leda till.

En lärare som hört av sig till Norran anser att deras rektor tycktes ha valt subjektivt och valt personer som hen jobbar tight med i det dagliga arbetet.

Vad kan personal göra om de tycker att rektor var direkt orättvis?

- I första hand måste jag säga att jag litar på att alla rektorer har följt kriterierna. Att det är större storm på vissa skolor kan det bero på bristande kommunikation. Men vill man veta hur resonemanget gick kan man ställa en rak fråga. Rektorn kommer dock inte att ge några argument på individnivå.

- Om man inte vågar göra en sådan konfrontation kan man gå via facket.

Läs också: Särskild jobbig stämning råder på 13 skolor

Men han betonar att beslutet inte går göra ogjort. Förvaltningschef Anders Bergström har redan fattat beslutet om pengarna, och handlingen är underskriven.

- Nu är den stora utmaningen för rektorer och områdeschefer att skapa arbetsro igen, säger han.

- De bör ordna personalmöten och samtal annat så att arbetslagen på något vis tar sig genom detta. Finns det större problem kan vi i första hand anlita kommunhälsan.

Tillägg måndag klockan 17.00

Jan Söderström har bett att få göra ett förtydligande: Han säger att den som går till sin rektor för att ifrågasätta urvalet bara kommer att få höra "Du var inte en av dem som uppfyllde kriterierna bäst".

- Rektorerna ska inte ge sig in i någon argumentering alls, varken på personalmöten eller i enskilda samtal.

- Däremot välkomnar vi att alla som är missnöjda bokar ett möte hos sin chef, för att prata om sin och arbetsplatsens arbetsmiljö, säger Jan Söderström.

Norran återkommer med fler texter om lärarlönelyftet. Vi kommer också att greppa gymnasiet.

Vi vill gärna komma i kontakt med lärare och rektorer som berättar om hur de har upplevt den senaste tiden.

Finns något lärarlag som vågar ställa upp tillsammans, öppet med namn och bild?

Kontakta reporter Yvonne Rönngren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!