Att högstadiet skulle läggas ned berodde enligt kommunen på att det saknades behöriga lärare till högstadiet på Furuskolan. Förslaget hade varit uppe till diskussion i flera år. Beslutet fattades för några månader sedan på delegation av förvaltningschef Anders Bergström. Frågan togs alltså aldrig upp till politiskt beslut i barn- och grundskolenämnden.
Jörnsbor tyckte att beslutet hade fattats på felaktiga grunder. Bland annat menade de att det inte alls saknades behöriga lärare och att de hade kontakt med flera lärare som var intresserade. De valde att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Umeå.
I går meddelades beslutet – som ger Jörnsborna rätt. Förvaltningsrätten anser att ärendet måste anses ligga under barn- och grundskolenämndens ansvar och därför går beslutet som fattades av förvaltningschefen mot kommunallagen.
– Det kändes som att beslutet skulle forceras fram och vi hade väldigt lite tid att tycka till, så jag satte mig ned och läste kommunallagen och hittade en liknande skrivelse som påpekade att man inte får delegera sådana beslut, säger Örjan Karlsson, förälder i Jörn, som engagerat sig mycket i frågan om nedläggningen.
”Känns deprimerande”
Även om förvaltningsrätten ger Jörnsborna rätt så känner sig Örjan Karlsson ganska uppgiven.
– Det är roligt att vi har rätt, men det känns deprimerande att de har försökt lägga ned högstadiet tre gånger och sista gången måste bryta mot lagen. Hur kan de inte kunna kommunallagen, som de jobbar efter dagligen? säger han och fortsätter:
– Men även om de har brutit mot lagen så är ju loppet kört för vår del eftersom lärare och elever redan är borta, tyvärr.
Mest troligt kommer samma beslut som förvaltningschefen tog nu tas även i barn- och grundskolenämnden och kommunfullmäktige. Att förvaltningsrätten har dömt beslutet olagligt kommer alltså i längden inte att förändra något.
Örjan Karlsson säger eftersom beslutet precis kom så har inte föräldragruppen i Jörn hunnit träffas och prata om hur och om de ska vidare med frågan på något sätt.
”Nämnden stödde mitt beslut”
De ansvariga inom skolan anser att det rörde sig om en bedömningsfråga, men säger att de nu ska rätta sig efter beslutet.
Anders Bergström, förvaltningschef på skol- och kulturkontoret, var den som tog beslutet.
– Vi gjorde bedömningen att beslutet kunde tas på delegation och nämnden stödde mitt beslut. Men förvaltningsrätten gjorde en annan bedömning och nu blir det här ett ärende på mötet för barn- och grundskolenämnden nästa onsdag, säger han.
När de engagerade i Jörn för några månader sedan uttryckte att de ansåg att ni stred mot kommunallagen, vad gjorde ni då?
– Vi kollade igenom våra regelverk och konsulterade med kommunjuristen.
Anders Bergström säger att i ljuset av beslutet från förvaltningsrätten så måste nu delegationsförteckningen ses över så att inget liknande händer i framtiden.
Fredrik Stenberg, (S), ordförande i barn- och grundskolenämnden, säger:
– Sådana här saker är alltid en bedömningsfråga och här har vi resonerat på olika sätt. Nu tycker förvaltningsrätten att det är fel och då får vi rätta oss efter det.