Skellefteborna kan glädja sig åt länets lägsta kommunskatt som legat på oförändrad nivå sedan början av 1980-talet.
– Höjd skatt bör och ska vara den absolut sista lösningen som står till buds, säger Lorents Burman som under tisdagen höll pressträff tillsammans med sin kollega Maria Marklund.
Det är budgetberedningen som arbetat fram budgeten som ska spikas vid ett fullmäktigemöte under maj månad. Budgeten innehåller en stor nyhet när det gäller den kommunala ekonomin. Upplåning ska ske för en del av alla de investeringar som är på gång.
– Historiskt sett har vi alltid bekostat investeringar ur egen kassa, nu ska upplåning ske. Trots detta är dock ekonomin och soliditeten fortsatt stabil, säger Lorents Burman.
Sämre konjunktur
56 procent av investeringar sker ur egen kassa, resterande belopp upplånas. Kommunens omsättning under nästa år beräknas ligga på närmare 6,5 miljarder kronor, det är en ökning med över 300 miljoner kronor jämfört med i år.
– För att få loss mer pengar sänker vi överskottsmålet från 1,5 procent till 1 procent. Vi räknar med att tiderna blir något sämre, konjunkturen kommer att vika vilket påverkar bland annat skatteintäkterna.
.lemonwhale-embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width:100%; }.lemonwhale-embed-container iframe { position: absolute; top: 0; left:0; width: 100%; height: 100%; }
Kommunledningen ställer krav på nämnder och förvaltningar att effektiviseringar och rationaliseringar måste ske. Det driftsutrymme som skapas går främst till vård, omsorg och skola. Det största påslaget blir på skolan, 3,3 procent.
– Vi har en tydlig viljeinriktning att stärka skolan och har både gett ökade anslag och skrivit av underskott de senaste åren, säger Maria Marklund. Hårda prioriteringar har skett på skolan under senare år.
Gav löften
I valrörelsen utlovade Socialdemokraterna att driftsbudgeten för skolan skulle stärkas med 200 miljoner kronor under mandatperioden.
– Det löftet ska vi hålla.
Är det då inte så att de påslag som nu ges till skolan äts upp av löneökningar, andra kostnadsökningar och volymökningar?
– Nej, det handlar om en ramökning som kommer att märkas.
Räcker då de ökade anslagen till att ge pedagoger ökade löner för att kunna locka fler lärare till kommunen?
– Jag erkänner att barn- och grundskolenämnden står inför stora utmaningar. Kompetensförsörjningen är ett problem här i Skellefteå på samma sätt som i de flesta andra kommuner, säger Maria Marklund.
Ramökning för omsorgen
Cirka 80 procent av kommunens kostnader ligger på skola och omsorg. När det gäller socialnämnden får de också ett ökat budgetutrymme. Ramökningen ligger på drygt 24 miljoner kronor. Nämnden påpekar i budgetunderlaget att utmaningarna är stora, kommunen har allt fler äldre som behöver stöd.
Sammanfattningsvis konstaterade de båda kommunalråden att otroligt mycket händer i Skellefteå just nu. Förtätning sker, bostäder byggs och kommunen investerar stort i skolor och på sikt även kulturhus och resecentrum.
Utmaningarna är bland annat att Skellefteå är en stor kommun till ytan.
– Vi ska ha en levande landsbygd, men det innebär också merkostnader, exempelvis ambitionen att hålla igång skolor utanför centralorten, var konstaterandet från Lorents Burman och Maria Marklund.