Skärpt straff i mål om krigsbrott

Hovrätten går på tingsrättens linje och dömer en 24-årig man för krigsbrott, sedan han poserat med sina döda fiender på bilder han lagt ut på Facebook. Men straffet skärps från sex till nio månaders fängelse, enligt domen i hovrätten över Skåne och Blekinge.(TT)

2017-04-11 13:11

Hovrätten går på tingsrättens linje och dömer en 24-årig man för krigsbrott, sedan han poserat med sina döda fiender på bilder han lagt ut på Facebook. Men straffet skärps från sex till nio månaders fängelse, enligt domen i hovrätten över Skåne och Blekinge.

Straffvärdet anses uppgå till ett år och sex månader, men rätten ger 24-åringen rabatt eftersom han redan avtjänar ett fängelsestraff för rån.

Mannen stred på den irakiska regeringssidan mot Islamiska staten (IS). På bilderna poserar han bland annat intill de döda personernas avskilda huvuden, enligt hovrättsdomen. Den 24-årige mannen har även tagit selfies där en eller två döda personer är i fokus.

Bilderna lades ut på hans Facebook-sida.

"Genom publiceringen har han behandlat de fotograferade personerna på sådant förödmjukande och nedsättande sätt som varit ägnad att allvarligt kränka personernas värdighet", skriver hovrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!