SkÀrpt sÀkerhet pÄ spanska resmÄl

Föraren till den skÄpbil som körde ihjÀl 13 personer i Barcelona i torsdags kan fortfarande vara pÄ fri fot, sÀger polisen. Spanska medier pekar ut honom som en 22-Ärig man som sedan tidigare varit eftersökt i utredningen.

2017-08-19 17:40

Spanska medier pekar ut den misstÀnkte föraren som en 22-Ärig man som sedan tidigare varit eftersökt i utredningen.

Tidigare uppgifter gjorde gÀllande att skÄpbilen skulle ha körts av 17-Ärige Moussa Oukabir, som var en av de fem misstÀnkta terrorister som dödades i den attack som utfördes i Cambrils bara timmar efter dÄdet i Barcelona.

- Det Àr fortfarande möjligt (att det Àr han), men till skillnad frÄn för fyra timmar sedan, sÄ Àr det mindre troligt, sade den katalanske polischefen Josep Lluis Trapero till lokal tv sent pÄ fredagen.

Franska myndigheter har informerats av spansk polis om en man som tros ha kört ett fordon som kan ha anvÀnts av de misstÀnkta terroristerna. Det Àr inte uteslutet att mannen tagit sig till Frankrike, uppger en fransk poliskÀlla för Reuters.

IS tar pÄ sig andra dÄdetUnder lördagen meddelade Spaniens inrikesminister att man skÀrper bevakningen pÄ populÀra resmÄl i landet. Men regeringen vÀljer att lÄta hotnivÄn ligga kvar pÄ den nÀst högsta nivÄn.

Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har enligt gruppens egen propaganda tagit pÄ sig attentatet i Cambrils, skriver nyhetsbyrÄn AFP. Tidigare har IS tagit pÄ sig ansvaret för skÄpbilsattacken i Barcelona.

Kontrollerade explosionerEnligt den katalanske polischefen planerade terroristerna mycket mer omfattande attacker, men stoppades av den explosion som skedde i ett hus i Alcanar i onsdags, drygt 20 mil sydvÀst om Barcelona. Polisen misstÀnker att huset anvÀndes för att tillverka bomber. Enligt spanska medier hade de misstÀnkta hyrt sammanlagt tre skÄpbilar.

- De planerade en eller flera attacker i Barcelona, men en explosion i Alcanar satte stopp för det, eftersom de inte lÀngre hade det material de behövde för att genomföra attacker i Ànnu större skala, sade Trapero.

TvÄ personer dödades i explosionen i onsdags, enligt tidningen La Vanguardia. Och under lördagsmorgonen varnade polisen allmÀnheten för att man genomförde ett antal kontrollerade explosioner i Alcanar.

Endast en pÄ fri fotEnligt en lista som polisen arbetar efter, och som La Vanguardia fÄtt tillgÄng till, ska sammanlagt tolv personer ha ingÄtt i terrorcellen: De tvÄ som dödades i samband med med explosionen i Alcanar i onsdags, de fem som dödades i Cambrils natten till lördagen, de fyra personer som Àr gripna samt den 22-Ärige man som nu jagas av polis.

Sammanlagt 14 mÀnniskor dödades och över 130 skadades i de bÄda attackerna i Barcelona och Cambrils.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!