Sju dömda för övergrepp på flicka

Det började som chattar på nätet. Ett par år senare bröt den tolvåriga flickan ihop. Nu har totalt sju män dömts för grova övergrepp på henne. En av männen band och våldtog henne i skogen.

2015-07-30 14:06

Övergreppen pågick under två år. Flickan blev mer och mer deprimerad och till slut bröt hon ihop och började berätta för personal inom ungdomspsykiatrin. En polisanmälan gjordes och polisen började ringa in männen.

I de flesta fall hade de kontaktat flickan via ett känt nätforum, kamrat.com, som används av många ungdomar. Männen har sedan sett till att fortsätta kontakten genom att styra över till andra forum. De bestämde sedan träff med flickan på olika platser.

Ovanligt fallFlickan har berättat om hur en av männen, en 37-åring, tjatade om att ha sex och hotade att sprida lättklädda foton av henne. Till slut orkade hon inte stå emot utan gick med på att träffa honom. Han våldtog henne vid två tillfällen på offentliga toaletter. Vid det andra tillfället svimmade hon.

- Det här ärendet är väldigt ovanligt eftersom samma flicka utsatts för så många fysiska övergrepp från olika män, säger flickans målsägandebiträde Ingela Ekman Hessius.

Sju dömdaHittills har sju män, mellan 19 och 55 år gamla, i omgångar dömts för övergrepp på flickan. Övergreppen utfördes under 2012 och 2013, främst i Stockholmsområdet men även i Göteborg. I de flesta fallen handlar det om våldtäkter begångna i offentliga miljöer.

Vissa av de dömda har delvis erkänt de faktiska omständigheterna, men påstått att de inte kände till flickans låga ålder.

- Det här är till synes oförvitliga män som är etablerade i samhället, men som har ett intresse för barn, säger Ingela Ekman Hessius.

Det grövsta övergreppet utfördes av en 27-årig man som band och våldtog flickan i en skog i Huddinge. Även en 29-årig man våldtog henne utomhus.

Dna-bevisPolisen gjorde inledningsvis en farlighetsbedömning av männen för att sedan utreda ett ärende i taget. Arbetet har varit resurskrävande. Polisen kunde till exempel knyta en 29-åring till en utpekad brottsplats genom att hitta en kondom ett år efter övergreppet.

- Vi undersökte ett område i en skog som flickan pekade ut. På platsen hittades en kondom från vilken dna kunde säkras, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson, som också berättar att flickans berättelser har varit viktiga.

- Hon har ett fantastiskt minne och har kunnat berätta detaljer från den miljö övergreppen har utförts, och det har varit en viktig del av bevisningen.

Ännu en misstänktPå frågan hur flickan mår i dag, svarar målsägarbiträdet Ingela Ekman Hessius:

- Hon mår bättre än för ett år sedan, men det är en väldigt lång väg kvar. Om man utsätts för sådant här skadas självkänslan och man tycker sig inte ha något människovärde alls.

Ytterligare en man, en 25-åring från Stockholmstrakten, misstänks för grov våldtäkt mot barn och våldtäkt mot barn på samma flicka. Åtalet väntas inom kort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!