Säpos terrorförhör: Inget om attentat – men om Moders sexuella läggning och uppkoppling i Boliden

Notera att denna artikel är från 2016
Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300

Moder Mothanna Magid fick inga frågor om ett planerat terrorattentat, trots att Säpo höjt säkerhetsläget i hela landet och satt igång den största polisinsatsen på decennier. Istället fick han svara på frågor om vem som tagit en bild på honom i köket i Boliden, hastigheten på hans internetuppkoppling och om hans sexuella läggning.

Det visar SvD:s genomgång av hittills hemliga polisförhör med honom från den dramatiska helgen i november, då Säpo höjde säkerhetsläget i hela landet och varnade för hot om terrorattacker.

Ett genomgående tema i förhören ska bestått av frågor om fotografen bakom bilden som läckte till media, men även om flyktvägen och terrororganisationen IS.

Läs också:  Kammarrätten håller med Säpo: Förundersökning förblir hemlig

Som svar gav Moder att ”tanken att han skulle ansluta sig till dem var absurd” eftersom de dödat flera av hans vänner. Ett svar som polisen godtog.

Några frågor om förberedelser till terrorbrott fick han inte. Istället fick han svara på frågor om internetuppkopplingen på asylboendet i Boliden och om han är ”intresserad av män.”

– Vad fick dem att fråga så? Jag är intresserad av kvinnor, inte av män, säger Moder Mothanna Magid till SvD.

”Otroligt vaga”

Advokaten Thomas Olsson, som arbetat med terrormål, säger till tidningen att förhören är anmärkningsvärda och ”otroligt vaga”.

Han får intrycket att källorna gått genom flera led och är från en muntlig källa som inte går att spåra.

Terrorforskaren Magnus Norell håller inte med advokaten om förhörstekniken:

– Det är klart att man inte direkt frågar om någon planerat ett dåd. Det gör man bara inte. Har man en misstänkt försöker man se om den personen kan knytas till det ändå. Man ställer frågor runt omkring för att göra personen osäker och för att den inte ska veta exakt vad man är ute efter.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder Norran dig möjligheten att kommentera en del av innehållet på norran.se. Vi hoppas att du vill bidra med nya perspektiv och kunskap. Men kom ihåg att hålla dig till ämnet och visa respekt mot andra skribenter och personer som berörs i artikeln. Norran och Ifrågasätt kommer att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Mer från Nyheter

Visa fler Preloader
Fler klipp i TV-portalen